Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Обама закликав залишити санкції проти Росії

Президент США Барак Обама закликав свого наступника Дональда Трампа протистояти Росії, якщо вона відходитиме від "американських цінностей і міжнародних норм", - BBC Україна.

Під час виступу у Берліні, пан Обама висловив надію, що у питанні стосунків з Росією новообраний президент США "не просто керуватиметься принципом "реальної політики".

"Я сподіваюся, що новообраний президент обере такий само конструктивний підхід, що шукатиме сфери, у яких ми можемо співпрацювати з Росією, у яких збігаються наші цінності й інтереси. Але й що новообраний президент волітиме протистояти Росії там, де вона відходитиме від наших цінностей і міжнародних норм", - заявив Барак Обама.

Водночас, за словами пана Обами, його підбадьорюють заяви Трампа про те, що він збереже прихильність НАТО.

Ці заяви пан Обама зробив після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. У п'ятницю Барак Обама проведе переговори також із прем'єр-міністром Британії Терезою Мей і лідерами Франції, Італії та Іспанії. А потім вилетить у Перу на саміт АТЕС.

Барак Обама і Ангела Меркель обговорили ситуацію в Україні та у Сирії, боротьбу проти радикального угруповання "Ісламська держава" і трансатлантичну торгівлю, а також підсумок і наслідки американських виборів.

Зокрема, говорячи про Україну, пан Обама заявив, що необхідно залишити в дії санкції проти Росії, впроваджені через конфлікт на Донбасі, доки Москва не виконає своїх зобов'язань за Мінськими угодами.

Обидва лідери наголосили на необхідності продовжувати тісну співпрацю між двома країнами, як і співпрацю між США і Європейським Союзом.

До цього пан Обама і пан Меркель оприлюднили спільну заяву, у якому відстоювали глобалізацію. У спільній статті для німецької газети "Wirtschaftswoche" два лідери висловили свою підтримку Трансатлантичному торговельному й інвестиційному партнерству - домовленості про вільну торгівлю між США і ЄС.

"Повернення до світу, який був до глобалізації, не буде, - йдеться у статі. - Ми зобов'язані зробити це для наших компаній і громадян, та і для всієї світової спільноти, аби поширити і поглибити нашу співпрацю".

Вашингтон і Берлін були тісними партнерами упродовж усього правління Барака Обами у Білому домі. Сам пан Обама назвав Ангелу Меркель "ймовірно моїм найближчим міжнародним партнером".

Новообраний президент США Дональд Трамп раніше гостро критикував глобальні угоди про вільну торгівлю і вітав рішення Британії на референдумі вийти зі складу ЄС.

За словами кореспондента ВВС у Берліні Дженні Гілл, перемога пана Трампа на виборах у США стривожила багатьох у Німеччині, де вбачають паралелі між нею і зростанням популярності правих і популістських політичних сил у Європі.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ