Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Облрада ухвалила звернення щодо посилення фінансової спроможності територіальних громад

Депутати Львівської обласної ради у вівторок, 27 серпня, звернулися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо збереження фінансової основи бюджетів місцевого самоврядування. Про це повідомляє ЛОР.

«В умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України підтримка життєзабезпечення громадян, реалізація соціальних і економічних програм, а також забезпечення належного рівня обороноздатності нашої держави потребують стабільного й ефективного фінансового забезпечення на всіх рівнях.

На сьогодні територіальні громади активно підтримують Збройні Cили України, надають допомогу внутрішньо переміщеним особам та здійснюють заходи для забезпечення базових потреб населення. У зв’язку з цим  фінансова спроможність територіальних громад є критично важливою для ефективної реалізації їхніх функцій.

Нещодавно Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету було розглянуто Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки, схвалену постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.2024 № 751.

За результатами розгляду порушеного питання Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України взяти до відома Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки та схвалити рекомендації Верховної Ради України щодо бюджетної політики шляхом прийняття підготовленого Комітетом проєкту Постанови Верховної Ради України про Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки.

Ознайомившись зі змістом Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, ми, депутати Львівської обласної ради, хочемо висловити занепокоєння щодо окремих положень згаданого документа, які, на нашу думку, можуть створити непідйомне фінансове навантаження для місцевих бюджетів по всій Україні. Серед іншого, у розділі «Взаємовідносини державного бюджету з місцевими бюджетами» декларації наведено особливості, з урахуванням яких було здійснено формування основних прогнозних показників міжбюджетних трансфертів і доходів місцевих бюджетів на 2025-2027 роки, зокрема:

1. Зниження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб (надалі – ПДФО) на 4 відсотки.

Враховуючи те, що левова частка доходів місцевих бюджетів, зокрема територіальних громад, формується за рахунок ПДФО, реалізація такої норми суттєво погіршить стан місцевих бюджетів, що, своєю чергою, зумовить критичну ситуацію в населених пунктах, які цілком імовірно можуть залишитися без централізованого тепло- та водопостачання.

Так, реалізація такої норми у 2025 році призведе до втрат орієнтовно 0,5 млрд грн для бюджету Львівської міської територіальної громади.

У зв’язку з тим, що тарифи для населення залишилися на рівні, який діяв станом на 24.02.2022, місцеві бюджети зазнають додаткового навантаження в частині забезпечення нормального функціонування критичної інфраструктури. До того ж, за умови вилучення з місцевих бюджетів значного фінансового ресурсу, вкрай необхідним буде збільшення в декілька разів обсягу додаткової дотації на фінансування заходів щодо відшкодування економічно обґрунтованих витрат суб’єктів господарювання у сфері комунальних послуг, які не покриваються чинними тарифами.

2. Відновлення вилучення з бюджетів територіальних громад реверсної дотації.

Зокрема, з обласного бюджету Львівської області у 2025 році планують вилучити 301 446 млн грн, за рахунок яких громада допомагає військовим підрозділам, забезпечує фінансування місцевих програм у галузі освіти, медицини та соціального захисту.

У разі підтримання зазначених положень будуть критично знижені доходи територіальних громад, що унеможливить виконання повноважень органів місцевого самоврядування, забезпечення життєдіяльності громад, надання соціальних послуг жителям та допомоги Збройним Силам України.

В умовах воєнного стану, вилучення з місцевих бюджетів фінансових ресурсів створює неабиякі труднощі для місцевих органів влади самостійно реалізовувати свої повноваження, функції та виконувати завдання, зважаючи на потреби та інтереси громади, ефективно використовуючи бюджетні ресурси.

Відтак ми, депутати Львівської обласної ради, як органу місцевого самоврядування, уповноваженого представляти спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст Львівської області, у межах своїх повноважень просимо вжити заходів, спрямованих на посилення фінансової спроможності територіальних громад, шляхом законодавчого врегулювання питань:

1. Недопущення зменшення надходжень ПДФО до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування та збереження частки ПДФО на рівні 64 відсотків.

2. Зупинення вилучення з доходів територіальних громад реверсної дотації, що передбачає передання частини коштів місцевого бюджету до державного бюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій», - сказано у тексті звернення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ