Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Офіційно: Олімпійські ігри перенесли на 2021 рік

Міжнародний Олімпійський комітет у погодженні з Японією ухвалив 24 березня рішення перенести Літні Олімпійські Ігри в Токіо на один рік – на літо 2021 року – через нинішній спалах коронавірусу у світі.
Фото: Reuters

Як передає Радіо Свобода, Японія пристала на це рішення після заяви про можливий бойкот токійської Олімпіади з боку кількох провідних країн. Японія є сильно вражена коронавірусом і немає ознак, що світова пандемія буде подолана швидко. Але деякі оглядачі вважають, на Олімпіада 2021 року може мати ще сильніше значення як символ тріумфу людства над коронавірусом, який до того часу розраховують побороти.

Токіо не щастить вже вдруге в історії. В 1940 році Японія – тодішній союзник гітлерівської Німеччини – мала проводити Олімпіаду в Токіо, але через війну Японії в Китаї у Токіо забрали це право і передали Гельсінкі – щоправда, все одно через Другу світову війну і Фінляндія теж не змогла провести тоді Олімпіаду...

Токіо таки провів Літні Олімпійські ігри в 1964 році – в розпал Холодної війни, коли кількість завойованих олімпійських медалей вважалася однією з ознак переваги тієї чи іншої політичної системи, які суперничали в той час і уособлювались США та СРСР.

Важке рішення

Японії нинішнє рішення про перенесення Олімпіади – найбільших спортивних змагань у світі – далося дуже болісно. Токіо дуже хотів таки провести Олімпіаду, сподіваючись що до липня-серпня світова пандемія коронавірусу вже вчахне, а 10 тисяч атлетів-олімпійців таки зможуть позмагатися, а мільярди телеглядачів на планеті – подивитися і повболівати по телевізору.

Про перенесення Олімпіади-2020 говорили серйозно вже кілька тижнів, але ситуацію змінили заяви Австралії та Канади раніше цього тижня, що вони бойкотуватимуть токійську Олімпіаду з огляду на коронавірус, не вважаючи її проведення безпечним. Про небезпеку проведення змагань цього літа з огляду на коронавірус також заявили американські спортивні функціонери.

Однак шальки терезів у бік перенесення Ігор схилила позиція Міжнародної федерації легкої атлетики – вона є однією з ключових федерацій і до того ж в легкій атлетиці розігрується найбільша кількість олімпійських медалей – ця федерація також закликала до перенесення Ігор.

Прем’єр-Японії Шіндзо Абе 24 березня попросив голову Міжнародного Олімпійського комітету Томаса Баха про перенесення Ігор на рік і вони, як сказав Абе, "погодились одне з одним на 100 відсотків".

"Це не є несподіванкою... Ясно, що японці зараз зрозуміли, що краще відкласти Олімпіаду на рік", – сказав телеканалові BBC News колишній працівник Міжнародного Олімпійського комітету Майкл Пейн.

Японія вже вклала в проведення Ігор 10 мільярдів доларів (за деякими даними, непрямі інвестиції Японії в Олімпіаду сягають ледь не 30 мільярдів доларів загалом).

Бажання таки провести Олімпіаду в Токіо цього літа було таким сильним, що навіть на 26 березня вже планували запалити олімпійський вогонь і мала початися олімпійська естафета, яка в Японії мала проходити без участі глядачів усіма префектурами.

Додавало болю й те, що Токіо виграв запеклу боротьбу в Мадриду та Стамбулу, бажаючи провести саме Ігри 2020 року.

Магія цих двох "двадцяток" така сильна, що навіть наступного, 2021 року, японці вживатимуть лого "Токіо-2020".

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, раніше  член Міжнародного олімпійського комітету Дік Паунд повідомив, що Олімпійські ігри переносять через пандемію коронавірусу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ