Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Офіційно встановлені тарифи на теплову енергію і централізоване опалення в 2,3 раза вищі за попередні

Сьогодні виконавчий комітет Львівської міської ради офіційно затвердив двоставковий тариф на теплову енергію, тариф на підігрів води та послуги централізованого опалення з підігрівом води. В тарифі закладено сто відсотків вартості теплової енергії, тобто жодних відшкодувань з боку міського бюджету не передбачено. Зокрема, для споживачів ЛМКП „Львівтеплоенерго” він становить 181,79 грн за Гк, а для ЛКП „Залізничтеплоенерго” - 183,65 грн за Гк.
В розрахунку на однокімнатну квартиру це становитиме 709  грн в рік, тоді як було 330 грн в рік, двокімнатну – 1167 грн в рік, тоді як було 552 грн і трикімнатну - 1478 грн, порівняно з 689 грн в рік. Тарифи ввійдуть в дію після 30 днів з моменту публікації в пресі, тобто приблизно 26 листопада. У двоставковий тариф входять сталі витрати на амортизацію тепломереж, виплату зарплати працівникам, сплата податків, які розподілятимуться на 12 місяців, і змінні витрати на газ та електроенергію, які розподіляються на 6 зимових місяців.  
Міський голова Андрій Садовий зазначив, що ставитиме питання про прирівняння ціни на газ для населення, яка становить 339 грн, до ціни для комунальних підприємств - 687 грн на засіданні Ради національної оборони. Оскільки найнезахищеніші верстви населення не зможуть від’єднатися від централізованого опалення, а отже змушені  платити вдвічі більше, ніж мешканці, які від’єднані від централізованого опалення. 
До підняття тарифу щомісяця теплові підприємства втрачали 15 млн грн.
За словами  директора МЛКП „Львівтеплоенерго” Ігоря Марчака,  введення нового тарифу не врятує від піднесення тарифів в майбутньому. „З першого січня знову підніметься мінімальна заробітна плата і тарифи знову стануть збитковими. Підприємству  заклали 0,03% рентабельності, що дуже мало для підтримки підприємства, а тим більше для його розвитку. Ми і так останні з міст підняли тарифи і втратили листопад, а першого січня ми знову подаватимемо пропозицію про підняття тарифів, але  нам знову потрібно буде проходити цю процедуру, що принесе значні збитки підприємству”, - зазначив Ігор Марчак.
Для порівняння: по Україні 1 Гк коштує у Харкові - 198 грн, у Донецьку - 189 грн/Гк, у Рівному - 187 грн/Гк, в Ужгороді - 224 грн/Гк; та по області: Стрий - 204 грн/Гк, Жидачів - 212 грн/Гк, Сокаль - 195 грн/Гк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ