Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Огляд ЗМІ: харчі європейські, зарплати і пенсії – гройсманівські

«Борщовий набір» став барометром некомпетентності Кабінету міністрів України. Британці визнали високу кваліфікацію українських інженерів. ЄС взяв тренд на розширення. Для руских товстосумів настає лихий фатум.

Українські продукти будуть дорожчими від європейських

На початку лютого вартість продуктів харчування в Україні зрівнялась із європейською. Аналітики продуктового ринку, «АПК-Інформ: овочі та фрукти» зокрема, передбачають, що ціни на продукти харчування будуть завищені та найдорожчими в Європі. При цьому зарплати українців у порівнянні з громадянами ЄС будуть стабільно найнижчими. Експерти стверджують, що більшість українців понад половину місячного доходу витрачають на харчування, натомість у європейських країнах на продукти в середньому витрачають не більше, аніж 20% від заробітної платні, у Німеччині – 14%.

Так, наприклад, у найближчих східноєвропейських сусідів у супермаркетах молоко 3,2% жирності коштує 2,20 злотих за 1 літр (орієнтовно 18 грн), яйце середнього розміру – 6 злотих за десяток (орієнтовно 50 грн), а банани і яблука дешевші, аніж на українському ринку.

У супермаркетах Німеччини 1 кг курятини коштує 1 євро (34,40 грн), десяток яєць – 1 євро 30 центів (44,70 грн), індичатина (грудинка) 1 кг – 4 євро (137 грн), курятина (грудинка) – 2 євро (69,50 грн), морква 1 кг – 30 євроцентів (10,30 грн), масло 250 гр – 1 євро 48 центів (50,90 грн).

Іван Томич, голова Асоціації фермерів та землевласників України, повідомив, що до квітня 2018 року ціни на м'ясо зростуть ще на 10%, а на молочну продукцію здешевіють, імовірно, у травні. До весни 2018 року овочі зростуть у ціні орієнтовно на 10%. Ціни на фрукти нового врожаю теж зростатимуть у межах 10%.

Олексій Дорошенко, засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж, повідомив, що здешевлення продуктів може відбутись не завдяки сумлінній роботі уряду Гройсмана, а виключно завдяки імпорту харчів із сусідніх країн. Експерт зазначив, що в той час, як Кабінет міністрів дистанціонувався від контролю за мікроекономічними показниками, в ЄС навпаки – уряди регулюють ціноутворення економічно важливих продуктів. У результаті недбалості Кабінету міністрів український борщ на 30% дорожчий від аналогічного продукту в сусідніх європейських країнах. Фактично, вважають експерти «АПК-Інформ: овочі та фрукти», під керівництвом уряду Гройсмана українці й надалі будуть зубожіти і фінансувати продуктову економіку іноземних країн.

Українці будують ракети британцям

Британська космічна компанія «Skyrora» має намір у 2018 році здійснити випробувальний пуск комерційних супутників на легкій ракеті. «Skyrora» володіє підприємствами в Единбурзі та Глазго, а її «мозок» – науково-дослідний центр – знаходиться в українській космічній столиці, у Дніпрі. Це дозволяє компанії мінімізувати експлуатаційні витрати, грамотно використовувати космічні напрацювання України і залучати до важливих космічних проектів знання кваліфікованих українських фахівців.

Деніел Сміт, менеджер із питань бізнес-стратегії «Skyrora», розповів про плани здійснити випробувальний суборбітальний пуск у четвертому кварталі 2018 року. Компанія планує побудувати у Шотландії власний космодром, що дозволить долучитись до конкурентних перегонів із тими компаніями, які запускають легкі супутники. Компанія завершує роботу над виготовленням першої ракети, а двигуни українського виробництва будуть випробувані у Великобританії вже у першому кварталі 2018 року. Згідно з планами українських конструкторів, суборбітальна ракета «РН Skyrora-1» буде здатна видавати 30 кН тяги на рівні моря, а пальним буде безпечний для атмосфери перекис водню і гасу, – розповіло видання «Space News».

Євросоюз буде розширятись

Єврокомісія має намір опублікувати 6 лютого документ, в якому буде представлено умови вступу до ЄС шести країн Балканського півострова у період до 2025 року. В такий спосіб єврочиновники розраховують відновити тренд розширення європейського блоку, посилити контроль за міграційними потоками, а також протистояти впливу Москви у Балканському регіоні. Проте деякі європейські дипломати попереджають, що таке рішення Брюсселю є швидше стимулом для мотивації, ніж реальною датою вступу до ЄС.

Із шести країн переговори про вступ до ЄС вже почали Сербія і Чорногорія, саме їх вважають двома найбільш імовірними кандидатами на вступ до Євросоюзу до 2025 року. Решта чотири країни – Албанія, Македонія, Боснія і Герцеговина, Косово – мають менші перспективи. Іспанія відмовляється визнавати незалежність Косова через власні проблеми із Каталонією, а Греція категорично не сприймає факту, щоби Македонія називалась Македонією. Водночас значна частина жителів регіону також «втомились» від обіцянок єврочиновників стосовно євроінтеграції та вважають, що їм ніколи не здолати бар’єрів і долучитись до ЄС, – інформує «Financial Times».

Утікачі-нувориші потрапили «як кур в ощіп»

Рускі олігархи звернулись у Кремль із питанням, чи можуть вони, не побоюючись арешту себе і свого майна, повернутись додому, оскільки Великобританія пообіцяла застосувати на туманному Альбіоні «повну силу» в боротьбі з корупцією. Уповноважений із прав підприємців Боріс Тітов заявив, що Путіну передали список із 10 олігархів, які втекли з РФ «до моменту ув’язнення» і тепер хочуть повернутись додому. Тітов не повідомив імена нуворишів із цього списку і додав, що він може бути доповнений.

Раніше міністр безпеки Великобританії Бен Воллес пообіцяв «розправитись» із іноземними злочинцями і корумпованими політиками, які використовують Британію як «притулок» для здійснення корупційних дій. Минулого тижня у Британії вступили в силу нові «накази у зв'язку з непоясненим багатством», за допомогою яких влада зможе накладати арешт на підозрілі активи, поки не буде надана детальна звітність про їхнє правомірне походження. За підрахунками британської влади розмір нелегальних коштів, які щорічно відмивають у Великобританії, становить орієнтовно £90 мільярдів. Тепер завдяки «наказам у зв'язку із непоясненим багатством» Лондон зможе заморожувати і вилучати майно, якщо власники не зможуть пояснити, як вони придбали активи, сума яких перевищує £50 тисяч, –  повідомило видання «The Daily Telegraph».

Тітов організував лондонську сходку орієнтовно для 40 московських емігрантів, які хотіли би повернутись на батьківщину, проте остерігаються експропріації нагромаджених статків. Якщо у банках РФ уже конфісковують кошти вкладників, які не можуть пояснити походження грошей, якщо пайку руских ув’язнених скоротили наполовину, тоді хто гарантуватиме недоторканність статків британських нуворишів на підсанкційній РФ? – пише «The Herald».

Євгеній Чічваркін, колишній співвласник мережі салонів стільникового зв'язку «Євросєть», у своєму Instagram-акаунті підтвердив, що в суботу, 3 лютого, відбулась лондонська зустріч із посланником Путіна. Чичваркін написав: «Список прохачів повернутись ніхто не складав. Ніхто назад не просився. Ніхто і на батьківщину не кликав. Я повернусь на батьківщину в труні або коли в труні буде Путін. Бізнес на РФ після виборів будуть грабувати з особливим цинізмом. Приватний бізнес Путіну не потрібний. Допоки при владі Путін, тільки виживати або готуватись до боротьби на вулицях ніхто за списком із Лондона не приїде».

Підсанкційний голос Кремля Пєсков повідомив, що Путін не буде автоматично гарантувати своїм нуворишам, які тепер намагаються уникнути і британського правосуддя, звільнення від кримінального переслідування на РФ. Їхнє клопотання про репатріацію буде переадресоване «відповідним службам», які раніше мали питання до цих товстосумів. Руских скоробагатьків «обчистять як липку» або у Лондоні, або на Москві. Недарма навіть і Абрамович, який дарував Путіну заводи і яхти, другий рік поспіль відчайдушно домагається швейцарського підданства.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ