Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Хілларі Клінтон і Путін змовились проти Дональда Трампа

Закордонний паспорт України став значно вагомішим. Газовим багатоходівкам Кремля незабаром настане кінець. Фейки на службі «Газпрому». Проект «Турецький потік» нікому не потрібний. Президент США знайшов маріонеток Кремля. Рейчел Бренд причетна, імовірно, до «Рашагейт». Цифрові технології на службі американської преси.

▪ Президент Порошенко зробив український закордонний паспорт найбільш ефективним на території СНД.

▪ Газові маневри Кремля завели Путіна в глухий кут.

▪ «Газпром» хоче відновити свою втрачену репутацію традиційною рускою брехнею.

▪ Фінансувати будівництво газопроводу «Турецький потік» доведеться коштом населення РФ.

▪ У США розкрили змову американських демократів і руских проти Дональда Трампа.

▪ Американські службовці, причетні до змови із Кремлем, почали йти у відставку.

▪ «The New York Times» застосує тривимірну технологію у своїх онлайн-публікаціях.

Український паспорт у першій сотні світового рейтингу

Завдяки старанням української влади, а першочергово Петра Порошенка, станом на сьогодні закордонний паспорт громадянина України є найвагомішим серед паспортів решти колишніх колоній СРСР. Документ посів 80 місце у міжнародному ранжуванні, завдяки чому громадяни України тепер подорожують без візи до 114 країн.

Перше місце за рейтингом «Henley Passport Indexвже» п’ятий рік поспіль здобув паспорт Німеччини, власники якого можуть відвідати без візи 177 країн. Друге місце безвізової поїздки до 176 країн посіли паспорти Сінгапуру й Швейцарії. На третьому місці (175 країн) – Данія, Фінляндія, Франція, Італія, Японія, Норвегія, Швеція і Британія. А громадяни Австралії, Бельгії, Люксембургу, Нідерландів, Іспанії та США можуть без посередництва консульств відвідати 174 країни, – повідомила компанія «Henley & Partners».

Кінець путінським «зигзагам»

На початку лютого 2017 року Путін прибув у Будапешт із великим стратегічним планом переламати санкційний режим. Для геополітичного задуму він використав свого сателіта Орбана, прем’єр-міністра Угорщини,  який послідовно й фальшиво підспівував кремлівській «a cappella» про неспроможність української ГТС забезпечувати Угорщину газом. У Будапешті Путін нахвалявся, що «Угорщина отримає руский газ будь-яким способом, навіть зигзагами – через майбутній «Північний потік-2» і через «Турецький потік», і що Москва зробить Угорщину газовим хабом». А ще кремлівський візитатор хвалився, що рускі збудують угорцям «Чорнобиль-2» у місті Пакш, яке, на щастя, знаходиться за 400 км від України.

Своєю поїздкою до Орбана Путін хотів найперше показати, хто у світі є всемогутнім лідером, та позитивно вирішивши ряд питань:

▪ продемонструвати руским і світовій спільноті, що він не перебуває у міжнародній ізоляції;

▪ довести, що його потребують європейські лідери;

▪ переконати, що Дональд Трамп буде для Кремля «ручним» інструментарієм і незабаром скасує попередньо накладені санкції;

▪ наголосити, що Путін завиграшки відмінить також і санкції ЄС, і відновить тримання Європи у щупальцях «Газпрому»;

▪ поінформувати, що Україна, втративши доцільність своєї ГТС і політично-санкційну підтримку Заходу, повернеться у московсько-ординське стійло Кремля.

І ось символічно, 9 лютого 2018 року, несподівано для Кремля друг Орбан заявив, що має намір покласти край газовій монополії Москви на території Угорщини. Газопровід BRUA (Болгарія-Румунія-Угорщина-Австрія) буде остаточно збудований до 2020 року, коли почнеться видобуток газу на морських родовищах біля Румунії. Йдеться про проект румунської «OMV Petrom» та американської «ExxonMobil» на глибоководному блоці «Нептун». Роботи з будівництва наземної частини газопроводу BRUA вже розпочались в грудні 2017 року. За даними румунського інформагентства «Agerpres» довжина магістралі становитиме 550 кілометрів. По цьому газопроводу Румунія зможе щорічно експортувати 1,5 млрд кубометрів газу в Болгарію та 4,4 млрд – в Угорщину.

Компанії «ExxonMobil» і «Petrom» інвестували в розвідку глибоководного блоку «Нептун» орієнтовно $1,5 млрд, пробуривши ще 7 розвідувальних свердловин – на підводних площах «Фламінго», «Дельфін», «Південний Пелікан» і «Каліфар». Австрійська компанія OMV, як власник «Petrom», повідомила, що більшість свердловин показали наявність природного газу і підтвердила великі запаси ще одного родовища – «Доміно». Знайдення покладів газу в територіальних водах Румунії зумовило ажіотаж і привернуло до Чорного моря увагу світових інвесторів. У Бухаресті, під впливом ейфорії, заявили, що в найближчі роки Румунія стане енергонезалежною державою, а також головним постачальником природного газу в Європу, – повідомило щотижневе спеціалізоване видання «Upstream».

«Газпром» замовив дезінформацію на 8 млн рублів

Згідно з вимогами «Газпрому», експертні оцінки у публікаціях повинні робити акцент на конкурентних перевагах руского газу на ринку Євросоюзу. Також у публікаціях необхідно представити доцільність розвитку проектів «Північний потік-2» і «Турецький потік». Ще одна важлива тема – безперспективність транзиту газу через територію України.

Упродовж кожного кварталу «Газпром» очікує на не менше 18 публікацій, інтерв'ю або теле- і радіоефірів. Окрім того, «експертів» заохочують писати про неминуче зростання газоспоживання в Європі, нестабільність експорту американського сланцевого газу, дорожнечу відновлюваної енергетики та про стабільне вуглеводне майбутнє рускої «енергетичної наддержави». За комплексну дезінформацію «Газпром» готовий заплатити 8,1 млн рублів, – повідомило видання «Коммерсант.ru».

Ніхто не фінансуватиме «Турецький потік»

Анкара надала дозвіл Москві прокладати газогін «Турецький потік» у своїх територіальних водах, якщо Путіну так уже потрібна ця пропагандистська, проте безперспективна затія. «Газпрому» і не вдалось домовитись із європейськими та американськими інвесторами про надання проектного фінансування на зазначений газопровід. Тепер газову трубу в Туреччину, яку будуть прокладати через Чорне море, «Газпрому» доведеться оплачувати коштом населення РФ. При цьому вартість проекту стрімко зросла із $6 млрд до $7 мільярдів із тенденцією до подальшого дорожчання, – порахували аналітики «Fitch».

Провал американсько-рускої змови

Високопоставлені співробітники ФБР і Міністерства юстиції США здійснили нечуване нахабство, коли допомогли Хілларі Клінтон уникнути кримінальної відповідальності, а також організували стеження за її суперником Дональдом Трампом. Прикриваючись так званим благодійним фондом «Clinton Foundation», демократи фінансово розбещували ФБР і Мін'юст, використовуючи ці державні структури як засіб протистояння проти республіканської опозиції. Так прийнято робити у країнах третього світу, але не в Америці, – вважає телеведуча Джанін Пірра.

Журналістка вважає, що Дональд Трамп мав рацію від самого початку. За ним насправді стежили, прослуховували у «Trump Tower» та імітували контакти з Кремлем. Демократи так відчайдушно не хотіли його обрання, що навіть ввели в оману Верховний суд США, щоб отримати можливість шпигувати за передвиборчою кампанією республіканської опозиції, а в разі її перемоги зірвати президентські вибори, не визнавши результатів голосування. У вищих ешелонах ФБР і Мін'юсту організували змову з метою не дозволити Трампові, як «людині зі сторони», покінчити із пануванням демократично-корумпованого істеблішменту над американським народом.

Для шпигунства була потрібна причина – і демократи її вигадали! Щоб обдурити суд, вони скористались фальшивим кремлівським досьє , створення якого оплатив Національний комітет Демократичної партії і кандидатка у президенти Хілларі Клінтон. Демократи під присягою оприлюднили брехню, щоб отримати бажане – можливість стежити за кандидатом від республіканців, якого не могли собі уявити в ролі президента.

Таємна організація (ложа) державних службовців, яким заробітну платню платить американське суспільство, вирішила, що американців можна до уваги не брати. Вони (ложа службовців) так хотіли бачити Хілларі президенткою, що порушили всі правила і влаштували фарс, аби американці вважали, що справа про злочинне електронне листування Хілларі Клінтон була розслідувана по-справжньому. Вони вважали, що коли оберуть Хілларі, то ніхто не дізнається про їхній службовий злочин. Але Клінтон не обрали! Тоді змовники вирішили «підстрахуватись» і взялись за «План Б» – будь-якими способами змістити Дональда Трампа із посади президента.

Американській Феміді пора б уже зняти пов'язку з очей і побачити святенника Джима Комі та його зграю змовників – на чолі з Маккейбом і Стржоком – якими вони є насправді. Пиха тих, хто прагнув змінити хід президентських виборів, за мірками США, просто нечувана! Справа навіть не у жменьці продажних службовцях ФБР та Мін'юсту, не у протистоянні демократів і республіканців, і навіть не у нелегітимному стеженні за американським громадянином Дональдом Трампом. Ситуація набагато серйозніша. Мова йде про спробу змінити хід американської історії за допомогою найпотужніших американських державних відомств, – інформує телеканал «Fox News».

Із Мін'юсту США побігли перші «миші»

В суботу, 10 лютого, третя особа у Мін'юсті США Рейчел Бренд подала у відставку. Безпосереднім керівником Рейчел Бренд був Род Розенстайн, заступник генпрокурора США. Саме він курує розслідування про втручання Кремля в американські вибори, яке проводить спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

У світлі нововиявлених обставин, що представники  ФБР США і ФСБ РФ імовірно змовились проти Дональда Трампа на користь Хілларі Клінтон, Род Розенстайн можливо подасть у відставку або його звільнять. Деякі аналітики пов'язують відставку Рейчел Бренд із дедалі сильнішим тиском президента США Дональда Трампа на Мін'юст США і на ФБР. Інші експерти вважають, якщо Род Розенстайн покине Мін'юст, тоді вся відповідальність за можливо підтасовані результати розслідування Роберта Мюллера ляже на Рейчел Бренд. Не виключено, що Рейчел Бренд знала про змову ФБР із ФСБ і про незаконне стеження за Дональдом Трампом, проте не вжила заходів для припинення правопорушення.

У Мін'юсті США підтвердили, що Рейчел Бренд перейшла працювати у велику торгову корпорацію роздрібної торгівлі «Walmart», головний офіс якої знаходиться у родинному штаті Клінтонів – в Арканзасі. Звідтіля у 1964 році Білл Клінтон приїхав у  Вашингтон у кумедних провінційних штанах-кльош із метою зробити політичну кар’єру, – повідомив телеканал «Fox News».

«The New York Times» запровадить тривимірну реальність

Керівництво видання «The New York Times» має намір застосувати у своїх онлайн-публікаціях технологію тривимірної реальності. За допомогою смартфона користувачі зможуть переглядати реалістичні тривимірні ілюстрації до текстових матеріалів. Це дасть можливість перейти до нового способу сприйняття подій, про які розповідатимуть журналісти.

«Камера смартфона отримає додаткову технічну можливість відкрити читачам вікно в новий світ, де об'єкти з наших статей зможуть оживати прямо у вашій вітальні. Історії, які описують наше життя, можуть віртуально з’явитись прямо перед вами», – розповів Грем Робертс, директор програми віртуальної реальності NYT-VR.

Для наочності видання розмістило у своїй публікації приклад, як можна використовувати зазначену технологію тривимірної реальності, відкривши її в мобільному додатку на ресурсі «The New York Times».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ