Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Москва повертається до своїх монгольсько-китайських початків

Огляд ЗМІ: Москва повертається до своїх монгольсько-китайських початків

Економіку РФ почали готувати до розрахунків у юанях

Незважаючи на очевидне продовження путінських повноважень після березня 2018 року, Кремлеві таки доведеться відкласти у бік військові литаври й взятись за осоружні Путіну економічно-соціальні проблеми:

• забезпечити явку виборців на 70%, з яких всі 70% повинні проголосувати за Путіна, щоби всенародна підтримка кремлівського вождя не дала тріщину й не спровокувала сумнів у його легітимності;

• взятись за вирішення наростаючого соціального невдоволення через погіршення якості життя населення РФ, доходи якого в доларовому еквіваленті від 2014 року вже скоротились на 40%, а в наступному році впадуть орієнтовно до 60%;

• взяти під контроль амбіції регіональних лідерів, за лояльність яких Кремль був змушений делегувати їм більше повноважень;

• продемонструвати еліті, що Путін невразливий за будь-яких політичних обставин;

• вирішити питання передачі влади на Кремлі після завершення чергового президентського терміну або кончини Путіна – природної чи передчасної.

Після переобрання перед Путіним у повний зріст постануть питання про структурні реформи на РФ. Станом на сьогодні основним джерелом зростаючої напруги в економіці на РФ де-факто залишається її поділ на два сектори:

• державні корпорації («дійні корови», що генерують готівку), які контролюють олігархи і не підкоряються ніяким правилам;

• низькоприбуткова «нормальна економіка», віддана на самоплив, яку контролюють нечисленні ліберали.

Навіть, якщо трапиться диво й Путіну вдасться обмежити апетити свого олігархічного оточення, якщо реформи будуть ініційовані й здійснені, однак із огляду на економічні санкції на перші паростки позитивних результатів можна буде сподіватись не раніше 2020 року. А щоби здійснити якщо не успішні, то бодай елементарні економічні реформи, Путіну доведеться пожертвувати частиною економічного суверенітету. Щоби протистояти американським санкціям, на Кремлі вже почали негласно готувати ґрунт для переходу в розрахунках із долара на юані, – пише видання «Business News Europe».

Червона доріжка для Назарбаєва

У Вашингтоні Дональд Трамп провів результативні переговори з Нурсултаном Назарбаєвим, що пояснюється стратегічним положенням Казахстану, його внеском у програму нерозповсюдження ядерної зброї, а також тим, що з усіх держав регіону Казахстан намагається провадити політику, незалежну від Кремля. Під час перемовин Дональд Трамп і Нурсултан Назарбаєв обговорювали, серед іншого, проблему Афганістану. Зовні ця зустріч була схожа на будь-які інші переговори, однак «Назарбаєв не такий, як більшість лідерів, які відвідують Білий Дім».

Казахстан стратегічно важливий для США, оскільки відіграє роль запасного переправного каналу в Афганістан, а особливо, якщо у США з'являться проблеми із Пакистаном. А саме тепер відносини США і Пакистану пішли на спад після того, як Держдеп оголосив, що США припинять свою щорічну допомогу Пакистану в розмірі майже $1 млрд, оскільки той не може знищити терористичні осередки, які діють на його території.

Ще одна причина, чому в США до Назарбаєва поставились так гостинно, полягає у визнанні внеску Казахстану в зусилля щодо нерозповсюдження ядерної зброї. Оскільки на території цієї країни проводили випробування ядерної зброї, для неї це дуже важливе питання. Трамп також зазначив, що Казахстан – важливий партнер, коли мова йде про те, щоби не допустити розповсюдження ядерної зброї на Корейському півострові.

Крім зазначеного, Казахстан взявся вийти зі сфери впливу Кремля, а поки що намагається грати роль посередника між США і РФ. Втім, під час зустрічі Трамп і Назарбаєв про Москву не сказали ані слова. Трамп бажає, щоби на південних кордонах РФ була країна – незалежна від Москви і лояльна до США, – резюмує американський телеканал CNBC.

Рускі ніколи не були договороздатними

Рівно 100 років тому, в січні 1918 року, Ленін підписав указ про відмову виплатити борги Рускої імперії. У такий спосіб колосальні суми французьких позик, які були скеровані на модернізацію відсталої рускої економіки в другій половині XIX століття, так і не були виплачені, а сотні тисяч простодушних французьких власників облігацій розорились. Через століття нащадки французьких простаків, які отримали царські векселі у спадок, все ще вимагають відшкодування інвестицій своїх предків.

У 1867 році рускі залізничні компанії почали випуск державних облігацій, забезпечених золотом. Впродовж наступних 30 років французькі приватні вкладники інвестували у цей проект 15 млрд франків, що еквівалентно €53 млрд у сьогоднішній валюті.

У 1997 році Франція та РФ підписали угоду, згідно з якою Москва виплатила всього €330 млн у рахунок погашення «царського» боргу. Незважаючи на зазначену угоду, сьогодні за виплати по царським облігаціях борються понад 400 тисяч нащадків французьких вкладників, інтереси яких представляє Міжнародна асоціація власників руских позик. Президент асоціації Ерік Санітас наголосив: «Росія не оголошувала себе банкрутом. Вона, взагалі, ще далека від банкрутства. Державний борг не має терміну давності. Вона повинна платити. Такі міжнародні правила гри. Москва ще має можливість багато-що розпродати і виплатити борги з відсотками», – пише англомовний портал «France 24».

Майбутнє електроніки

У Лас-Вегасі завершилась найбільша міжнародна конференція глобальних інновацій у сфері споживчої електроніки – «Consumer Electronics Show 2018». Головною тенденцією року стали автоматизовані технології. Інновації сьогодні стосуються не стільки фізичної електроніки або гаджетів, а перш за все технічних можливостей, причому центральна роль відведена штучному інтелекту. Серед головних новинок року CES – віртуальний помічник «Алекса» (Amazon) та її аналоги (HomePod від Apple і Bixby від Samsung). Віртуальні помічники продовжать інтегруватись із іншими технологіями і пристроями в будинку (керування світлом, стерео, системами охорони тощо).

У сфері «Розумні міста» відбулось перенесення концепції «розумного будинку» на більш високий рівень. Йдеться про технології, які дозволяють машинам «відчувати» на відстані вільні місця для паркування, а сміттєвим контейнерам – сповіщати колекторів сміття про своє наповнення. Хоча до конвеєрного випуску самокерованих автомобілів поки ще далеко, однак автовиробники удосконалюють технології саме в цьому напрямку. Серед зазначених прикладів – «розумний» помічник під час паркування авто, сканування біометричних даних водія перед тим, як він заведе двигун автомобіля.

У сфері бездротових технологій наступного покоління також вдалось досягти чималих результатів. Йдеться про перехід на технології 5G (із існуючих 4G), що дозволить збільшити швидкість з'єднання орієнтовно у 100 разів, а також створити інші додаткові сервіси, – інформує «The New York Times».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ