Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Україна є щитом і мечем Європи проти московського експансіонізму

Миротворців ООН введуть на Донбас за американсько-українським сценарієм. Близьке оточення Путіна опинилось «під ковпаком» у Мюллера. За зростанням експорту зернових із РФ бовваніє голод. До кривавого побоїща у школі Флориди можуть бути причетними рускі «боти» і «тролі».

Європа занепокоїлась власною безпекою

У Мюнхені відбулась 54-та  конференція з питань безпеки, в якій взяли участь керівники 20 держав і урядів, орієнтовно 80 міністрів закордонних справ і оборони. Основні теми мюнхенського форуму – відносини ЄС із США та РФ, забезпечення європейської безпеки, ситуація в Україні, на Близькому Сході та Корейському півострові.

На «полях» Мюнхенської конференції президент Петро Порошенко, глави МЗС «Нормандської четвірки», генсеки НАТО Андерс Расмуссен та Єнс Столтенберг (колишній і діючий), генсек ООН Антоніу Гутерріш, міністр оборони США Джеймс Меттіс і спецпредставник США Курт Волкер обговорили мету місії ООН на Донбасі. Співрозмовники дійшли згоди, що головним завданням майбутньої місії ООН має бути забезпечення мирного врегулювання ситуації на Донбасі та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, включно із Кримом. План місії буде виключно американсько-українським, тобто миротворці ООН будуть розміщені на всій території Донбасу, включно з кордоном, – інформує агентство «Reuters».

Під час Мюнхенського форуму президент Порошенко репрезентував Київ як щит і меч Європи і агітував за прийняття України в НАТО і ЄС. Порошенко запевнив, що членство України зміцнить безпеку Північноатлантичного альянсу і Євросоюзу, а також допоможе протистояти підступній московській  стратегії, яка оперта на трьох ординських «китах» – на брехні, насильстві та зневаженні прав людини.

США звинуватили в тероризмі руску «чортову дюжину»

Америка пред'явила звинувачення 13 руским у справі про втручання у вибори президента США. До списку обвинувачених потрапив навіть путінський «повар» Прігожін. Крім нього, звинувачення пред'явили Міхаілу Бістрову, Міхаілу Бурчику-Абрамову, Александру Крілову, Анне Богачовой, Серґею Полозову, Маріі Бовде-Бєляєвой, Роберту Бовде, Вадіму Подкопаєву, Глебу Васильченку, Іріне Каверзіной, Владіміру Вєнкову і Джейхуну Асланову, а також до списку потрапили три рускі компанії – «Агентство інтернет-досліджень», більше відоме як «Ферма тролів», «Concord Management and Consulting» і «Concord Catering», які належать «повару» Прігожіну.

Згідно зі заявою Мінюсту США, руских звинувачують у змові з метою ввести в оману владу США: трьох із них – у шахрайстві, а п'ятьох – у крадіжці особистих даних. Деякі з цих  руских спілкувались із некомпетентним  особами, пов'язаними з президентською компанією Дональда Трампа, не розкриваючи інформацію про свої зв'язки з спецслужбами Кремля. Род Розенштайн, заступник генерального прокурора США, повідомив, що американський Мін'юст має намір вимагати екстрадиції всіх 13 фігурантів із РФ і сподівається на співпрацю Кремля.

Звинувачення Мінюсту США підготовлене на підставі доказової бази спецпрокурора Роберта Мюллера, яке він проводить стосовно втручання Кремля у президентські вибори в Америці. Мінюст США зазначив: «Деякі з обвинувачених приїжджали у США під вигаданими приводами, щоби збирати інформацію та готувати спецоперації. Крім того, вони використовували комп'ютерну інфраструктуру, частина якої розташована у США, щоби приховати причетність своєї діяльності до РФ та уникнути свого викриття із боку американських правоохоронних структур», – повідомив телеканал  «ABC News».

Путін готує рускомор

В останні роки, завдяки родючим ґрунтам і збільшенню інвестицій у фермерські господарства, на Росії зросло виробництво пшениці, що дозволило Москві частково витіснити з ринку визнаних експортерів пшениці – США і Канаду. Останній урожай на Росії виявився більшим від очікуваного, оскільки сприятлива погода сприяла високій врожайності. Рекордний урожай і відносно слабкий рубль вплинули на  конкурентоспроможність руского зерна, а порти зуміли впоратись із перевантаженням надзвичайно великих партій зернових, оскільки м'яка зима сприяла продовженню сезону судноплавства довше звичайного. Консультанти центру «СовЕкон» (Совєтська економіка) та експерти ІКАР (Інститут кон'юнктури аграрного ринку) стверджують, що постачання руского зерна на світовий ринок сягнуло 36 мільйонів тонн, – так на сайті авторитетного видання «Bloomberg Markets» у статті «Russia Is Exporting More Wheat Than Any Country in 25 Years» жонглює обставинами  Анатолій Медецький, колишній журналіст «The Moscow Times».

По-перше, тільки наївний простак або професійний маніпулятор буде брати до уваги апріорі недостовірну руску статистику.

По-друге, втративши дохід від експортних надходжень за традиційними статями – нафта, газ, зброя – Кремль кинувся реалізовувати на зовнішньому ринку продукти харчування, які не потрапили під санкції.

По-третє, у «багатій» на зернові РФ у 2018 році запровадять продуктові карточки наче у блокадному Ленінграді, повідомив «Rambler News Service» Віктор Євтухов, заступник міністра Мінпромторгу РФ.

По-четверте, у «заможній» на зернові країні громадяни не крадуть хліб у супермаркетах і не викрадають хліборозвозки  із буханками хліба, як це трапилось, зокрема, востаннє на Петербурзі.

Втративши експортний дохід для утримання свого режиму, Путін, схоже на те, застосує крайні міри – прирече своїх підданих або на життя  впроголодь, або  на масштабний голод.

Паркленд як дзеркало московсько-гібридної агресії

Після стрілянини у школі міста Паркленд, штат Флорида, сайти, які відстежують «тролів» і «ботів», повідомили про миттєве зростання твітів на цю тему від орієнтовно 600 пропагандистських «ботів» і акаунтів, пов'язаних із Москвою. Сайт «Hamilton-68», який створив «Альянс захисту демократії», відстежує у Twitter активність руских акаунтів.  Станом на ранок, після вбивства флоридських школярів,  популярнимм хештегами серед руских акаунтів були «Паркленд», «Контроль над зброєю», «Флорида»,«Ніколас Круз».

Інше поширене посилання в Instagram-акаунті стосувалась «ненормального стрілка» – із фотографіями, на яких у нього в руках пістолети та ножі, а також скріншотом пошуку в Google фрази «Аллах акбар».

Брет Шафер, аналітик «Альянсу захисту демократії», вважає, що рускі ретельно відслідковують будь-які негаразди у США та активно висловлюються про будь-якій помітної американські події, а особливо дискутують на тему носіння зброї та її застосування. Брет Шафер наголосив: «У зв'язку з її політизованим характером вона, ця тема, ідеальний матеріал, щоби нагнітати радикалізм і поширювати меми із чіткою політичною позицією стосовно контролю над зброєю».

Використання хештегів на підтримку контролю за зброєю, таких як #guncontrolnow, поряд із поширенням інформації, спрямованої проти контролю за зброєю, таких як у статті видання «Politifact» – це і є віддзеркалення справжнього природи руских і геополітичної стратегії Кремля, спрямованої на розпалювання ворожнечі в американському суспільстві, на нагнітання суспільної агресії по обидва боки американської дискусії, – пише сан-франциське видання «Wired».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ