Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Оксен Лісовий пояснив зміни до законодавства щодо освіти мовами національних меншин

Як зазначив Оксен Лісовий дані зміни торкнуться лише мов які є офіційними мовами ЄС.

Зміни до законодавства щодо освіти мовами національних меншин. Про що йдеться?

Розробляючи зміни у сфері освіти, уряд ставив перед собою дві основні цілі:

– забезпечити можливість для безперервного вивчення державної мови представниками нацменшин; 
– гармонізувати українське законодавство з нормами ЄС (де представники національних меншин мають право здобувати освіту рідною для них мовою).

Водночас важливо розуміти, що зміни стосуються лише спільнот, мови яких є офіційними мовами ЄС. Російська такою не є. 

Отже, нині пропонується визначити перелік предметів, а не кількість відсотків дисциплін, що мають обов’язково викладатися державною мовою. До цього переліку увійшли предмети, пов’язані з вивченням української мови, української літератури, історії України та захисту України.

Українська мова та історія України також є обов’язковими предметами для ДПА в 11 класі, яке відбуватиметься у форматі ЗНО. Отже, щоб скласти ДПА та отримати свідоцтво про здобуття середньої освіти, необхідно володіти державною мовою та знати історію України. 

"Сьогодні ж, коли на місцях заклади освіти самі визначають, які навчальні предмети зараховувати до відсотка вивчення українською мовою в базовій освіті, на жаль, зустрічаємо чимало випадків, коли такими предметами є фізкультура або трудове навчання, але не завжди історія, математика чи фізика. Тобто вже в старшій школі (коли відсоток зростає до 60) учнівство має різко перейти на вивчення навчальних предметів (курсів) — із відповідною термінологією специфічних галузей, яку вони раніше не вчили, що унеможливлює якісне опанування матеріалу.

Володіти державною мовою та знати історію України — обов’язок кожного громадянина. В умовах війни, яку веде проти нас рф, це також наш захист і фактор успіху. Ми захищаємо і продовжимо захищати свій український простір разом із свободою", - зазначив Лісовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ