Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Окупанти порушили першу справу про недонесення в анексовоному РФ Криму

У захопленому РФ Криму окупаційна влада порушила першу кримінальну справу за статтею про неповідомлення про злочин (ст. 205.6 КК). Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на "Новую газету",про це під час засідання правозахисної організації "Кримська солідарність" заявив адвокат Еміль Курбедінов.

"Першу кримінальну справу такого роду в Криму порушено проти кримського татарина за неінформування щодо брата своєї дружини, який нібито перебуває  і воює в Сирії. У обвинуваченого у справі кілька разів проводили обшук, його допитували, справу порушило ФСБ зовсім недавно, ми ще не знаємо, яка доказова база у справі", - розповів адвокат, який обіцяв оприлюднити обставини справи після того, як вона надійде в суд.

"Сама стаття обурлива, нею намагаються  тиснути на людей. І це дуже погана тенденція, що така "пробна куля" з'явилася в Криму. Тобто людину змушують  доносити про все, що бачить. Якщо у тебе є підозра щодо сусіда або навіть родича, ти повинен побігти в ФСБ і розповісти, інакше - кримінальна стаття", - зазначив Курбедінов.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, перші обшуки у справі були в травні 2016 року,  під час яких було вилучено техніку. Захист у рамках слідства подав низку клопотань про перевірку дійсності листування, яке лягло в основу звинувачення, проте всі вони були відхилені слідством.  До весни 2019 року, на думку Гемеджі, справа надійде до суду.

Стаття 205.6 "Неповідомлення про злочин" з'явилася в Кримінальному кодексі РФ влітку 2016 року в рамках так званого "пакета Ярової" - набору законів, запропонованого депутатом російської Держдуми Іриною Яровою. Стаття передбачає відповідальність за неповідомлення про злочин терористичної спрямованості. Покарання передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до року.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ