Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ольга Богомолець - блокчейн, мораторій на продаж землі та фейки про Супрун

Лікар-дерматолог та нардеп Ольга Богомолець вдруге йде в президенти. Цього разу в неї 4-річний досвід у парламенті та власні кошти, щоб внести заставу. Ми спробували розібратись, хто така Богомолець та з чим йде на вибори.

Ольга Богомолець

Політична програма:

У вступі до своєї програми Богомолець як лікар констатує, що Україна хвора. Симптоми хвороби – корупція, брехня, популізм, невігластво та несправедливість.

Далі кандидат у президенти активно критикує чинну владу та реформи, через які "зовсім скоро в Україні не залишиться українців". За підрахунками Богомолець, нашій нації залишилось існувати всього-на-всього 180 років. Проте передчасно ховати козацький рід не варто – Ольга Богомолець йде в президенти та обіцяє стати "гарантом свободи, справедливості і безпеки для кожного громадянина України".

Яких заходів вживатиме Богомолець, щоб зупинити вимирання українців? Щоб дізнатися – зазираємо глибше в її президентську програму.

На першому місці в Богомолець її профільна сфера – охорона здоров’я. Вона обіцяє запровадити обов’язкове державне медичне страхування, виділити на медицину 5% ВВП та запровадити для кожного громадянина єдиний медичний простір та власний медичний кабінет. У перші три роки її президентства на 100% профінансуються держпрограми із лікування дитячої онкології та цукрового діабету (1-ий рік), інфарктів та інсультів (2-ий рік) та дорослої онкології (3-ій рік). Також Богомолець запевняє, що знизить смертність та скасує паперові довідки.

Для безпеки, миру та захисту національних інтересів Богомолець наблизить армію до стандартів НАТО, створить військовий резерв та в 1,5 рази підвищить оплату праці українським солдатам. Питання Донбасу кандидат у президенти збирається вирішувати миротворчою місією ООН в ОРДЛО із жорстким контролем кордону з РФ. Щодо Криму Богомолець не передбачає жодних компромісів, так само як і стратегії повернення. У її програмі просто має відбутись "повернення нашої території з компенсацією всіх збитків, завданих країною-агресором".  

Щоб соціально захистити українців Ольга Богомолець неочікувано збирається підняти пенсійний вік. Проте панікувати не варто – це станеться лише тоді, коли ми матимемо європейський рівень тривалості життя. Також вона обіцяє заборонити підвищувати тарифи та не оподатковувати кошти, які громадяни заробили закордоном.

Управління державою Богомолець обіцяє зробити прозорим та справедливим через застосування новітніх технологій та системи блокчейн. На жаль, світові тенденції не торкнуться ринку землі – кандидат у президенти обіцяє продовжити мораторій на продаж с/г земель. У сфері влади Богомолець скасує економічну недоторканість депутатів, Президента та суддів. Також за її каденції обмежать перебування глави держави та народних обранців при владі до однієї та двох каденцій відповідно. Крім того, для посади президента буде забезпечено регулярну звітність та узаконено процедуру імпічменту.

У розділі "Справедливе ставлення до природних ресурсів та екології" Богомолець заборонить експорт бурштину, лісу-кругляку та корисних копалин і запровадить 200-відсоткове експортне мито для природної сировини.

Богомолець в образі Слуги народу із однойменного серіалу

Для розвитку та зміцнення економіки, вона гарантує покарати рейдерів, корупціонерів та олігархів. Для перших передбачена нульова толерантність, для других – антикорупційний суд та в’язниця, а для третіх – політична кастрація, ізоляція та податок на розкіш. До 2024 року, згідно програми Богомолець, Україна матиме 30% "зеленої енергії". Крім того, вона обіцяє повертати борги МВФ не за рахунок населення, а за рахунок детінізації економіки та знищення корупційних схем.

Очевидно, що більш, ніж 4-річна робота в парламенті додала Ользі Богомолець політичного досвіду. Її цьогорічна програма у порівнянні із програмою на Позачергових виборах 2014 року є повнішою та змістовнішою. Попередній передвиборчий текст Богомолець мав лише 9 поверхневих пунктів, які хоч і стосувалися різних областей, проте були загальними і без конкретних глибоких прикладів змін.

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Досягнувши помітних успіхів у медицині та співі, впродовж останніх років Ольга Богомолець демонструє націленість на політичну кар’єру. П’ять років тому, під час першої спроби балотуватися на президента, організаторка медичної служби Євромайдану менш як за 24 години зібрала потрібну для внеску суму; згодом стала радницею президента Порошенка з гуманітарних питань та зайшла у парламент за списком БПП. Проте сьогодні вона йде на вибори дещо із іншим бекграундом, а саме як головна критикиня реформ від Уляни Супрун (при тому, що в середовищі реформаторів зміни в МОЗ розглядаються як успішні). Відповідно, Богомолець орієнтуватиметься на тих виборців, для яких "нічого не змінюється". Втім, для того, аби мати успіх, мало бути затятим критиком. А якраз із позитивною програмою та виразними меседжами в Богомолець наразі не дуже".

Міністр охорони здоров'я Уляна Супрун, нардеп Ольга Богомолець та главу Уряду Володимир Гройсман

Що відомо про особу Ольги Богомолець:

У 2014 році Богомолець стала депутатом Верховної Ради, пройшовши за списками БПП "Солідарність". У парламенті вона очолила комітет з питань охорони здоров’я. На своїй посаді Богомолець послідовно критикує в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, звинувачуючи її у провалі медичиної реформи. У квітні та жовтні минулого року очолюваний Богомолець комітет вимагав звільнення Супрун. Спільно з Богомолець міністра охорони здоров’я критикували такі одіозні фігури як Вадим Рабинович, Віктор Медведчук та Борис Тодуров.

Буквально вчора МОЗ відповіло на чергові звинувачення комітету, який очолює Богомолець. Раніше безпосередньо Супрун спростовувала фейки, які поширювала кандидат у президенти про вакцинацію.

Попри критику теперішню, у лютому 2016 року Богомолець мала зовсім іншу думки про Уляну Супрун. На цьому відео видно, як тепер вже кандидат у президенти хвалить роботу Супрун в організації Patriot Defence/Захист Патріотів.

Богомолець може не розраховувати на голоси виборців, яким близькі ліберальні цінності. Влітку вона підтримала неоднозначно сприйняту суспільством позицію дружини секретаря РНБО Турчинова. Ганна Турчинов виступила за захист сімейних цінностей та недопустимість пропаганди гендерної ідеології та одностатевих стосунків. На думку Богомолець, природнім є лише союз між жінкою та чоловіком.

З 2007 року Ольга Богомолець володіє історико-культурним комплексом "Замок Радомисль". У 2011 вона відкрила там музей домашньої ікони. Через два роки навколо нього розгорівся скандал: Богомолець звинуватили в побитті правозахисника Віктора Топольницького. Він судився із кандидатом у президенти через незаконне відгородження річки Миса поряд з музеєм. Повідомлялось, що людей змушували платити за доступ до води. "Демальянс", активістом якого був Топольницький, розповів, що до побиття, яке сталось саме в день слухання справи проти лікаря, йому також погрожував київський юрист та чоловік Богомолець Ігор Кирилюк, який захищав її інтереси.

Богомолець також відома тим, що була особистим лікарем третього Президента України Віктора Ющенка на початку його каденції. Про свою роботу вона згодом розповіла в інтерв’ю УП.

Богомолець та Ющенко.

Декларація Ольги Богомолець:

У 2017 році кандидатка у президенти Ольга Богомолець задекларувала 6 земельних ділянок  загальною площею від 478 до 1736 м кв., 4 житлові будинки у Миколаївській, Київській та Львівській областях та 8 квартир у Києві. Ціна найбільшої з квартир (264 м кв.) у декларації не вказана, а ціна найменшої (53 м кв.) – 769 438 грн.

У розділі «Цінне рухоме майно» Ольга Богомолець задекларувала понад 120 живописних робіт українських художників Олександра Охапкіна, Михайла Онацька та російського художника Льва Богомольця, антикварні вироби роду Богомольців і колекцію ікон.

Від 2012 року депутатка є власницею позашляховика Mercedes-Benz ML 350 вартістю 596 850 гривень. На її чоловіка, Кирилюка Ігоря Вікторовича, зареєстровані 2 автівки: Fiat Nuovo Doblo (277 900 гривень) та Kia Sportage (777 480 гривень).

Політикиня має повні корпоративні права на "Інститут дерматокосметології доктора Богомолець" , "Інститут теледерматології доктора Богомолець" та ПП "РЕАЛ ПРИВАТ". На чоловіка зареєстровані Історико-культурний комплекс "Замок Радомисль" та адвокатська фірма.

Замок-музей Радомишль

Дохід Богомолець за 2017 рік перевищив 3,5 млн гривень. Найбільші прибутки: 254 499 грн - заробітна плата отримана за роботу у Верховній Раді, 1 469 982 грн - дохід від надання майна в оренду Посольству Сполучених Штатів Америки в Україні, 240 000 грн – аліменти на утримання дитини від колишнього чоловіка Шереметьєва Олексія, 1 905 860 грн – дохід від надання майна в оренду. Дохід Ігора Кирилюка був близько 4 млн гривень.

Готівкою кандидатка задекларувала 290 000 євро, 430 000 доларів. На банківських рахунках лежать 63 462 гривні, 3 118 доларів і 57 732 євро.

Політична кар’єра:

Богомолець працювала у медичних службах під час трьох революцій. У 1991 була медичним волонтером під час Революції на граніті, під час Помаранчевої революції вона координувала медичну службу Майдану, у в період Євромайдану займалася забезпеченням медикаментів та лікуванням поранених закордоном.

У 2005 році вона стала депутатом Київської міської ради від партії "Наша Україна". Згодом перейшла до фракції "Столична реформа". У раді очолювала постійну комісію з охорони здоров’я та соціального захисту Київської міської ради.

Після Євромайдану Богомолець вирішила вперше балотуватись у президенти. Задекларувавши у 2013 році понад 3,3 млн гривень, вона оголошує збір коштів на грошову заставу. Як вона стверджувала, 2,5 млн гривень було зібрано менш, ніж за 24 години.

Тоді ж її кандидатура розглядалася на посаду міністра охорони здоров’я, але її отримав Олег Мусій. Також, за її словами, вона отримала пропозицію крісла віце-прем’єра з гуманітарних питань.

Також Богомолець співає романси. Найвідоміші - на вірші Ліни Костенко. У дискографії кандидата в президенти 5 студійних альбомів

На виборах Президента 2014 року Богомлець посіла 8-ме місце. За неї проголосувало майже 350 тис. українців або 1,9%. Найбільше голосів вона отримала на Дніпропетровщині та Запоріжжі.

Того ж року вона стає позаштатним радником президента з гуманітарних питань та потрапляє до Верховної Ради України за списками БПП "Солідарність". У парламенті очолила комітет з питань охорони здоров’я.

Наприкінці року Порошенко звільнив Богомолець. Про роботу радниці глави держави вона говорила, що поради, які надавались нею "в письмовій і не тільки формі" президент не враховував.  

6 грудня 2018 року вона записала відеозвернення, де заявила, що йде у президенти України. ЦВК зареєструвала кандидатуру Богомолець 18 січня цього року. Її агітація була розміщена ще задовго до старту кампанії, а на Дніпропетровщині виявили порушення у її рекламі.

Відео яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ