Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Омбудсмен розповіла про знущання рашистами над людьми у звільнених українських містах

З кожним днем надходить все більше повідомлень зі звільнених територій про звірства російських бойовиків під час тимчасової окупації.

Про це у фейсбуці написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, у Гостомелі в одному із гаражів на вулиці Святопокровській поліція виявила 11 убитих цивільних. На них "тренувались" російські снайпери: розстрілювали людей і складали їхні тіла у гаражі.

У селі Боромля в Охтирському районі Сумщини продовжують знаходити тіла закатованих російськими загарбниками людей. У одного з чоловіків були зав’язані обличчя та руки, на правій нозі – рвані рани. Наразі особу загиблого з'ясовують.

На Чернігівщині в селах Голінці, Гайвороні, Терешисі та Рубанці виявлено факти, що рашисти розстрілювали людей і забирали дітей, щоб копали окопи. У Григорівці росіяни розстріляли фермера.

У селищі Новий Биків, де за свідченнями місцевих стояли кадирівці, у селян забирали абсолютно всі продукти. Бойову техніку окупанти ставили впритул до будинків.

Селяни на Чернігівщині під окупацією були змушені пити технічну воду і пекти коржі з корму для тварин.

"Терор, жорстоке та принизливе поводження з мирними жителями на окупованих територіях це воєнний злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів та порушень прав людини РФ в Україні", - додала омбудсмен.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ