Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Omicron XBB.1.5 виявили у пацієнтів по всій країні - ЦГЗ

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ за результатом секвенування цього тижня підтвердила циркуляційний варіант Omicron XBB.1.5 розвитку SARS-CoV-2 у всіх країнах.

Нагадуємо, що попереднього тижня варіант зміни SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5 виявили у сім’ї по всій країні — крім Кіровоградської області.

«Методом секвенування визначено варіант Omicron XBB.1.5. у відібраному зразку в Кіровоградській області стічної води минулого тижня. Як ми і прогнозували, пацієнти з таким діагнозом вже є», — розповідає Ірина Демчишина, з авідувача референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

«Сам по собі штам Омікрон клінічно переноситься пацієнтами легше, проте він передається швидше. Тому питання циркуляції Omicron XBB.1.5 в усіх питаннях вже днів. Omicron XBB.1.5 використовували у всій сучасній країні. Аби захистити себе та своїх близьких потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте захворювання ГРВІ, то швидше одягніть маску та ізолюйтеся якомога», — каже Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ.

“Сьогодні люди як ніколи легко отримати щеплення навіть — не потрібна мати декларацію з сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для всього дорослого населення та дітей від 5 років.

Доступна та безоплатна вакцинація проти COVID-19 — це найбільш ефективний метод запобігання тяжких наслідків захворювань. Перед вакцинацією не потрібно проходити обстеження, приймати спеціальні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатно та ефективніше. Захистіть себе та своїх близьких!», — каже керівник відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ