Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ООН припинила відповідати на нові виклики, - Грібаускайте

Організація Об'єднаних Націй (ООН) у своєму нинішньому вигляді не може дати оперативну і адекватну відповідь на все більш драматичні виклики часу. Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте.

"Існуючій 70 років ООН ніяк не вдається знайти ефективні способи боротьби з новими викликами, які день у день стоять перед світом - сучасними формами тероризму, міграційною кризою, інформаційними і гібридними війнами", - сказала вона. 

На думку Грібаускайте, час пасивного спостереження для ООН закінчився. "Прийшла пора оновитися і активно включитися у вирішення світових проблем", - сказала литовський лідер. 

Президент Литви підкреслила, що надзвичайно важливо, щоб майбутні рішення ООН "не залишалися на папері, а втілювалися в життя".

"Необхідно скасувати практику вето в Раді Безпеки ООН щодо проблем, пов'язаних з геноцидом, особливо жорстокими, військовими злочинами і злочинами проти людяності", - сказала вона, анонсувавши винесення цієї пропозиції для обговорення під час сесії Генасамблеї ООН. 

Очевидним прикладом "недієздатності Ради Безпеки ООН" вона називала розслідування випадку зі збитим в Східній Україні літаком MH17, коли в результаті застосування Росією права вето було відхилено пропозицію про заснування міжнародного кримінального трибуналу.

"У відповідь на ці події президент Литви разом з королем Нідерландів Виллемом-Олександром організовує захід на високому рівні, присвячений питанню забезпечення правосуддя при вирішенні міжнародних конфліктів", - повідомила прес-служба Грібаускайте. 

Зазначимо, президент Литви сьогодні відбуває в Нью-Йорк, де візьме участь у ювілейній сімдесятій сесії Генеральної Асамблеї ООН. Під час візиту до Нью-Йорк вона зустрінеться з президентом США Бараком Обамою і візьме участь у організованій ним зустрічі на вищому рівні. 

Нагадаємо, напередодні стало відомо про попередження США у зв'язку з тим, що часті вето Росії загрожують легітимності ООН. 

Раніше десятки країн  підтримали ініціативу щодо обмеження права вето в Радбезі ООН.

ЛІГАБізнесІнформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ