Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Операція львівського хірурга потрапила у п'ятірку важливих досягнень в онокології

Операцію із видалення гігантської пухлини, яку наприкінці року у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі провів хірург-онколог Олег Дуда внесли у п'ятірку важливих досягнень в онокології.
Олег Дуда. Фото з Facebook.

Відповідний рейтинг опублікували на порталі «Онкоспільнота».

Трансплантація кісткового мозку в обласному онкодиспансері.

25 листопада у Черкаському обласному онкодиспансері було  виконано аутотрансплантацію кісткового мозку двом пацієнтам з онкогематологічними хворобами. Раніше  такі втручання виконували лише у 4 закладах України, Черкаси стали  п’ятим закладом  і першим  обласним онкодиспансером, де освоїли  трансплантацію кісткового мозку. До першої трансплантації  черкаські лікарі готувалися два десятиліття. У області прийняли програму і в її  рамках  було закуплено необхідне високоякісне обладнання та проведено підготовку приміщень. Лікарі пройшли практичну підготовку в Центрі гематологічної трансплантації університетської клініки Риги. 

Обидві пересадки пройшли успішно. У 2020 році в Черкаському онкодиспансері планують зробити до 40 таких операцій. І за повідомленням директора онкодиспансеру  Віктора Парамонова цілком можливо, що за рік черкаські медики освоять і родинну пересадку кісткового мозку.

Закупівля ліків.

Цьогоріч  онкологічні заклади отримали більшу кількість препаратів. Серед них  – довгоочікуваний трастузумаб для лікування раку молочної залози. Зі слів завідувача хіміотерапевтичним відділенням Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ярослава Шпарика   завдяки закупівлям генеричного засобу необхідне лікування отримають втричі більше  пацієнток порівняно з минулим роком.  Щоправда,  очікувалося,  згідно з заявками, забезпечення всіх хворих з HER-2 позитивним раком грудей, але це не вдалося зробити через неможливість  компанією, котра виграла тендер, виготовити необхідну кількість препарату. 

На наступний рік на закупівлю ліків для онкохворих виділено на 900 мільйонів гривень більше.

Підкомітет з питань онкології.

Хоча створення окремого підкомітету  у профільному комітеті Верховної Ради ще не змінює ситуацію в галузі, все ж це свідчить про увагу до розвитку цього напрямку медицини. У коментарі «Онкоспільноті» голова підкомітету з питань онкології Валерій Зуб   повідомив, що наразі спільними зусиллями  профільного комітету, МОЗ і провідних фахівців розробляється Стратегія розвитку онкології на 10 років. У рамках цієї Стратегії буде розроблено  нову державну програму «Онкологія» на 5 років з визначеним фінансуванням, а також затверджено Національні протоколи. 

У лютому у парламенті пройдуть окремі слухання з питань розвитку онкології в Україні.

Розбудова Інституту раку.

За повідомленням головного лікаря НІРу Андрія Безносенка у цьому році розпочався капітальний ремонт клініки №2 , де  буде створено найсучасніше відділення трансплантації кісткового мозку та відділення онкогематології. Також у 2019 році Національний інститут раку отримав членство у «Міжнародному союзі по боротьбі з онкологічними захворюваннями» UICC – Union for International Cancer Control. У 2020 році Національний інститут раку відзначатиме 100-річчя із дня заснування.  І цей ювілейний рік може стати переломним для інституту.

Видалення  пухлини-гіганта.

Наприкінці року хірурги Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру видалили пацієнтці гігантську пухлину вагою 20 кг. «У світовій літературі описано лише два таких випадки. У першому випадку пухлина важила 24 кг, а в другому – 16 кг. Таке трапляється дуже рідко. Після того, як ми опишемо цей складний клінічний випадок, це буде єдиний такий описаний випадок в Україні і другий за розміром пухлини  у світі,- розповів заступник директора онкоцентру Олег Дуда. 

Пацієнткою хірургів-онкологів була 60-річна жінка з Львівщини. Лікарі місяць готували її до операції. Наразі жінка повернулася до дітей і онуків. 

У Львові хірурги-онкологи видалили гігантську 20-кілограмову пухлину

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ