Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

ОПОРА закликає Уряд до повної монетизації житлових субсидій

ОПОРА закликає Уряд до повної монетизації житлових субсидій.

Досі чинна система надання і відшкодування пільг і житлових субсидій в Україні передбачала ситуацію, при якій громадяни отримували не живі кошти із державного бюджету, а «знижки» від «надавачів послуг». А надавачі вже, в свою чергу, пред’являли суми наданих пільг і субсидій до відшкодування органам соціального захисту населення. І чекали на таке відшкодування від двох місяців до року, і навіть більше. Така система ґрунтувалася радше на суспільному консенсусі, ніж на нормах законів і економічній логіці.

Ця далеко не ідеальна система працювала до кінця 2017 року. Але 1 січня 2018 року набрали чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256, якою затверджено «Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних программ соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету». Він зобов’язав усіх «надавачів послуг», якщо вони хочуть отримати відшкодування за вже надані (!) і ті, що будуть надані, споживачам пільги та субсидії, відкрити «поточні рахунки із спеціальним режимом використання в органах Казначейства».

При чому, Кабінет Міністрів України не лише вимагає відкриття казначейських «спецрахунків» для отримання відшкодування за надані пільги і субсидії, але й обмежує свободу розпорядження коштами, отриманими як таке відшкодування. А встановлений наказом Мінфіну від 4 січня 2018 року строк для використання коштів протягом 5 днів викликає серйозні сумніви, що виконавці комунальних послуг дійсно встигнуть цими коштами розпорядитися.

Складається ситуація, коли держава фактично «позичила» кошти у підприємств (за їхній рахунок «надала» пільги і субсидії громадянам), а потім висунула такі умови для повернення цих коштів підприємствам, виконати які завідомо неможливо.

Варто наголосити, що цей порядок формально не поширюється на ОСББ. Адже об’єднання співвласників багатоквартирного будинку не є суб’єктом господарювання і не є виконавцем житлово-комунальних послуг узагалі. Тобто ОСББ не має ні формально-юридичних підстав, ні економічного сенсу враховувати в розрахунках зі співвласниками суми наданих державою пільг і призначених державою субсидій.

Яка ж ситуація складається довкола пільговиків і отримувачів субсидій, які є співвласниками багатоквартирних будинків? Слід усвідомити, що і пільги і житлові субсидії є видом адресної державної соціальної допомоги конкретному громадянину – і аж ніяк не «подарунком» з державного бюджету «надавачеві послуг» чи ОСББ. Це – кошти конкретної людини, а не ОСББ чи ЖЕКу. Держава зобов’язалася надати їх громадянину певної пільгової категорії, а не ОСББ, отже й повинна забезпечити виплату цих коштів безпосередньо такому громадянину. Місцю ОСББ, з огляду на його статус, у цій процедурі немає.

Тож Громадянська мережа ОПОРА закликає голів правлінь ОСББ не піддаватися паніці та можливому тиску, не відкривати казначейських рахунків, і з січня 2018 року формувати квитанції на повну суму внесків, без урахуванняпільг і субсидій, а також повідомити співвласників, що вирішувати усі питання щодо отримання соціальних виплат варто в управлінні соціального захисту.

Водночас, ми вимагаємо:

1) зобов’язання держави з виплати ОСББ відшкодування за надані в 2017 році пільги та житлові субсидії – виконати на умовах, на яких держава ці зобов’язання узяла 2017 року: тобто, на поточні рахунки ОСББ, без складання будь-яких додаткових «реєстрів» чи інших умов та обмежень;

2) провести реальну монетизацію пільг і субсидій на управління багатоквартирним будинком із січня 2018 року – забезпечити виплату пільг і субсидій у грошовій формі безпосередньо пільговикам і отримувачам житлових субсидій;

3) Уряду терміново публічно пояснити суспільству ситуацію, яка склалася, та заходи, яких він вживатиме для її розв’язання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ