Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ощадбанк стягне 1,3 мільярда доларів з РФ за йог активи в Криму

17 липня Київський апеляційний суд задовольнив заяву Ощадбанку (в справі №824/66/19) та надав дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу (м. Париж, Франція) від 26.11.2018 щодо стягнення 1,1 млрд дол з Російської Федерації (в особі Мін’юсту РФ) як компенсації за експропріацію активів Ощадбанку в Криму, - передає Finbalance.

При цьому Київський апеляційний суд видав виконавчі листи про стягнення з РФ не лише вказаної суми, але й у т.ч. процентів, що нараховуються з березня 2014 року (коли Росія анексувала український Крим, - ред.) до періоду повної виплати Росією заборгованості (за піврічною ставкою ЛІБОР в доларах США плюс 2% із щорічною капіталізацією).

У травні Ощадбанк заявляв, що згідно із рішенням Міжнародного арбітражного трибуналу, Росія зобов’язана сплатити компенсацію і нараховані до дати винесення рішення проценти у розмірі близько 1,3 млрд дол, а також проценти, нараховані після винесення арбітражного рішення, які на 11.05.2019 становили 16 млн дол.

Російське Міністерство юстиції зауважувало, що, мовляв, не визнає рішення міжнародного арбітражу і не буде компенсовувати збитки Ощадбанку, оскільки арбітраж нібито не мав юрисдикції на розгляд позову.

Це при тому, що згадане рішення Міжнародного комерційного арбітражу було винесене на підставі Угоди між урядом РФ та Кабміном України про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27.11.1998.

Ощадбанк констатував, що рішення арбітражу в спорі між Ощадбанком та Росією може бути примусово виконано у 154 державах, зокрема, за рахунок

- держвласності Росії, яке використовується з комерційною метою та відповідно не має спеціального імунітету;

- через "заміну кредитора" (у відносинах з іноземними контрагентами, де Росія виступає кредитором);

- за рахунок власності держкомпаній РФ (як зауважувалося, реалізація такого підходу можлива в Великобританії, США, Канаді, Франції, Швеції та ряді інших країн).

Також український держбанк уточнював, що Російська Федерація може ініціювати процедуру скасування винесеного арбітражного рішення, однак відповідна процедура є досить тривалою та складною.

Finbalance

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ