Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Особливий 2021-2022 навчальний рік: виклики та здобутки

Завершується надзвичайно складний 2021/2022 навчальний рік. Валентина Загрева, начальниця управління Державної служби якості освіти у Львівській області, розповіла про виклики освітнього процесу у цьому навчальному році.

Було непросто усім учасникам освітнього процесу.

Пандемія та війна внесли корективи у звичний режим роботи.

Однак ми змогли!

Подолали всі труднощі й наближаємось до завершення.

Львівщина – регіон, що прихистив найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб із територій, де тривали або тривають активні бойові дії. Майже 37 тисяч дітей стали учасниками освітнього процесу наших закладів освіти (близько 25 тисяч із них навчаються у закладах загальної середньої освіти).

Державна служба якості освіти України активно працює над тим, щоб кожен учасник освітнього процесу мав змогу в умовах сьогодення навчатись, працювати, поглиблювати та вдосконалювати свої знання. Вся актуальна інформація розміщена та постійно оновлюється у рубриці «Заклади освіти в умовах воєнного стану» на офіційному сайті

Безліч питань виникають сьогодні щодо нормативно-правового врегулювання завершення навчального року, що минає. Намагаємось допомогти кожному. Вчасно реагуємо на звернення, організовуємо навчальні семінари та круглі столи.

Керівники закладів освіти області активно долучились до вебінару, під час якого Олена Святенко, заступник директора департаменту - начальник управління роботи із закладами загальної середньої та дошкільної освіти департаменту інституційного аудиту, надала необхідну інформацію та відповіла на проблемні питання щодо завершення 2021/2022 навчального року.

Державна служба якості освіти України приділила увагу й психологічній підтримці вчителів. Спільно з партерами створено відеоролики, що допомагають отримати відповіді та поради на багато актуальних питань. Також з ініціативи Служби, громадської організації Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер" та за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН в Україні (UNICEF Ukraine) в межах проєкту «Поруч» відбулися навчальні тренінги для практичних психологів і соціальних педагогів закладів освіти за методикою «Діти і війна: навчання технік зцілення». 

Важливим здобутком в системі забезпечення якості освіти вважаємо проведені інституційні аудити - зовнішнє оцінювання роботи школи, під час якого незалежні експерти оцінюють освітні і управлінські процеси та дотримання закладом освіти вимог законодавства.

На Львівщині за 2020-2022 роки (до початку запровадження воєнного стану в Україні) проведено інституційні аудити у 38 закладах загальної середньої освіти. З аналізом результатів інституційних аудитів шкіл та рекомендаціями на 2022 рік можна ознайомитися за покликанням

Фахівці управління Державної служби якості освіти у Львівській області проводять заходи, надають підтримку керівникам закладів дошкільної, середньої, позашкільної освіти щодо самооцінювання закладу освіти, функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також відповідають на запитання керівників фахової передвищої освіти щодо процедури акредитації освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти.

Також успішно завершився трирічний пілотний проєкт із сертифікації компетентностей вчителів. Сертифікація педагогічних працівників стала  одним з багатьох чинників підвищення якості освіти. Власне відбулися зміни парадигми оцінки якості викладання в Новій українській школі, а отже і якості засвоєння знань учнями, на що запит суспільства в нашій країні і в таких непростий час високий. 

Необхідно зауважити, що через повномасштабне вторгнення росії та впровадження воєнного стану в Україні у 2022 році змінено терміни реєстрації та проходження сертифікації вчителів. Реєстрація відбуватиметься у два етапи: І основний – з 1 до 8 серпня 2022 року (у межах граничної кількості для кожного регіону), ІІ додатковий – з 9 до 15 серпня 2022 року (у межах загальної граничної кількості). Міністерство освіти і науки України ще в січні визначило максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані цього року від кожної з областей на пропорційних засадах (залежно від кількості вчителів початкової школи). Квота для педагогів Львівської області становить 178.

Долаємо всі труднощі. Державна служба якості освіти України та управління Служби й надалі продовжуватиме підтримуватиме керівників закладів освіти, педагогів  на шляху забезпечення якісної та доступної освіти для кожної дитини. 

Своєю посильною працею наближаємо день нашої перемоги, у яку свято віримо.

Стійкості, терпіння, віри, натхнення й теплого мирного літа!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ