На сьогодні у Львові зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 46 осіб, з них 4 дітей до 17 років. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради із посиланням на Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України .
Зокрема, причиною захворювань постраждалих були порушення технології приготування страв, недотримання дезінфекційного режиму.
Враховуючи літньо-осінню сезонність захворювань гострими кишковими інфекціями, коли створюються сприятливі умови для розмноження та накопичення збудників ГКІ в навколишньому середовищі і виникає ризик епідемічних ускладнень і спалахів, необхідно враховувати 10 «золотих правил» у профілактиці гострої кишкової інфекції
- дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету;
- вживати лише кип’ячену або питну бутильовану воду, не пити сиру воду з колодязів і відкритих водойм, оскільки така вода може бути забруднена і містити збудники кишкових захворювань;
- купатись тільки у відведених для цього місцях;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити перед вживанням;
- в домашніх умовах дотримуватись правил гігієни при приготуванні гарячих та холодних страв, термінів придатності та умов зберігання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються (у тому числі салати, заправлені майонезом).
- сирі продукти та готову їжу зберігати потрібно окремо;
- вибирати безпечні харчові продукти;
- для обробки сирих продуктів користуватись окремими ножами та розділовими дошками;
- ретельно просмажувати або відварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;
- на кухні дотримуватись чистоти, не накопичувати сміття та харчові відходи,
- не купувати розрізані кавуни та дині, закриті плівкою (під плівкою створюються умови для скупчення бактерій);
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, а також готові кулінарні вироби на ринках.