Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Остаточну долю пам’ятника Тудору визначать після 11 червня

Сьогодні, 25 травня, відбулось засідання робочої групи щодо вирішення питання доцільності демонтажу та перенесення пам’ятника Степану Тудору на пл. Є. Маланюка. Усі учасники обговорення погоджують з доцільністю перенесення пам’ятника, однак, остаточне рішення буде прийнято після опитування громадськості.

Під час засідання головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зазначив, що питання перенесення пам’ятника наразі актуальне через необхідність затвердити проект реконструкції площі. «Близько 100 тисяч гривень передбачено на реконструкцію площі та покращення умов для місцевих мешканців. Було зібрано кілька ідей від різних проектантів, але в першу чергу потрібно чітко сформулювати завдання, адже не зрозуміло, що буде з пам’ятником», - зазначив він.

Згідно опитування, котре було проведено, 408 людей проголосували за перенесення пам’ятника, 288 – за збереження пам’ятника на площі Є.Маланюка .

Також комісією було зазначено, що значна кількість львів’ян не знайома з постаттю Тудора та здобутком, за який його було удостоєно пам’ятником. «Більшість львів’ян навіть не знають, що Тудор – не справжнє прізвище. Знають лише, що він комуністичний письменик», - зазначив декан історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Роман Шуст.

Члени комісії одностайно зійшлись на думці, що пам’ятник потребує перенесення. «Пам’ятник з радістю прийме Львівська галерея мистецтв чи Національний музей ім. Андрея Шептицького, адже він був розроблений відомим скульптором Дмитром Кравичем», - висловила думку Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Також прозвучали пропозиції перенести памятник до музею «Територія терору» на проспекті Чорновола.

Рішенням засідання було доручити Галицькій районній адміністрації розробити проект реконструкції площі Є. Маланюка без пам’ятника. Також було вирішено провести наступне засідання комісії після 11 червня, аби прийняти остаточне рішення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ