Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові почали демонтаж скандального пам'ятника Тудору

фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
1/3
Сьогодні, 7 вересня, у Львові почали демонтаж скандального пам'ятника публіцисту Степану Тудору, який займався пропагандою радянської ідеології на Галичині та очорнював УГКЦ.

Як повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук екс-депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук, сьогодні розпочався демонтаж пам'ятника Тудору на площі Є. Маланюка.


 

Водночас як повідомив громадський активіст Олег Радик, з демонтажем пам'ятника виникли проблеми, адже через припарковані авто нема можливості поставити кран.

Як зазначив свого часу відомий український історик та дослідник, генеральний директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, цей письменник свого часу висміював Греко-Католицьку Церкву в Галичині.

Він нагадав: "Степан Тудор пролетарський письменник, хоч і не такий запопадливий, як інші пролетарські. Просто у 1941 в червні і життя, і кар’єру обірвала німецька бомба. Проте, Степан Тудор був запопадливим комуністичним діячем, активно із 1939 р. у Львові та краї встановлював комуністичну владу. Не знаю, яким він був письменником, памфлетистом і поетом, але у 1986 році я був змушений познайомитися із його "твором", мало зрозумілим мені тоді - "День отця Сойки". В цій повісті, як пригадую собі, сатирично висміювалася не тільки релігія, а також католицька, тобто Греко-католицька Церква у Галичині".

Нагадаємо, що ще 21 травня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати проголосували за демонтаж символіки комуністичного тоталітарного режиму. "За" таке рішення проголосувало 73 депутати. Тоді ж було запропоновано передати усі ці пам'ятники та різні символи музею "Територія терору".

Додамо, що на сесії Львівської міськради, 30 червня, депутати проголосували за передачу пам'ятника комуністичному письменнику Степану Тудору Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького. "За" проголосували 33 депутати.

Нагадаємо, що 9 травня активісти хотіли знести пам'ятник Степану Тудору, однак цьому завадили правоохоронці. Внаслідок конфлікту постраждали двоє правоохоронців та понад десяток активістів. Двох учасників акції було затримано. 

Пам'ятник тоді зазнав пошкоджень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ