Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ОТГ обирають відновлювані джерела енергії замість газу і вугілля

Все більше громад обирають відновлювані джерела енергії замість газу і вугілля, - управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

В інтерв’ю телеканалу «2+2» Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив ключові досягнення України у розвитку «чистої» енергетики та окреслив ті переваги відновлюваних джерел енергії, від яких виграють як цілі громади, так і домогосподарства.

Так, 2018 рік відзначився швидкими темпами введення нових «зелених» проектів. Наприклад, у ц.р. встановлено понад 800 МВт нових потужностей, що генерують «чисту» електроенергію. Це майже у 3 рази більше, ніж у 2017 році.

Все більше українських міст продовжують освоювати можливості генерації тепла з біомаси.

Один з яскравих цьогорічних проектів – запуск у Кам’янець-Подільському унікальної теплоелектростанції загальною потужністю 45 МВт, яка для виробництва електроенергії та тепла використовує, крім газу, солому, відходи кукурудзи і соняшника, тріску.

Інший показовий приклад – це місто Славутич, де твердопаливна котельня на трісці потужністю 10 МВт дозволяє забезпечити близько 30% міста теплом та гарячою водою.

На відновлювані джерела енергії активно переходять пересічні громадяни.

За останні 4 роки понад 6 тис. українських домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 121 МВт. Майже половину СЕС - близько 3 тис. - встановлено тільки за 9 місяців цього року.

Як пояснив С.Савчук, у 2019 р. буде сфокусовано особливу увагу на таких напрямах роботи:

  • стимулювання встановлення твердопаливних котелень та біоТЕЦ;
  • розвиток сфери виробництва енергії із сміття;
  • запровадження нової системи підтримки розвитку відновлюваної електроенергетики – аукціонів;
  • розширення міжнародної співпраці для залучення іноземного досвіду, технологій та інвестицій в український ринок «зелених» проектів;
  • продовження співфінансування «теплих кредитів» для населення та ОСББ з державного та місцевих бюджетів;
  • широке впровадження ЕСКО-механізму та систем енергоменеджменту для утеплення бюджетних установ, а також об’єктів органів влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ