Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ОТГ, водовідведення і очистка каналізаційних стоків

Згідно із прийнятим в Україні Законом «Про водовідведення та очищення стічних вод», селища і містечка з населенням понад 2000 жителів зобов’язані мати централізовану  каналізацію, а очисні споруди, окрім первинного, мати вторинне очищення перед скидом очищених вод. З досвіду Корпорації економічно доцільний збір стоків на  очисну споруду у радіусі 15 кілометрів. Натомість для населених пунктів, що знаходяться на більшій відстані, рекомендується використання асенізаційних машин. Такий розподіл дозволяє забезпечити ефективне збирання стоків та їх подальше оброблення. 

Типовий стан очисних споруд

Реальна статистика говорить, що споруд для очистки стоків в країні суттєво менше від необхідного. Територіальні громади вже сьогодні стикнулися із серйозними проблемами забруднень річок і ґрунтових вод через відсутність каналізації. А це вже   призводить до екологічних загроз у селах та містечках. 

У львівській корпорації «Енергоресурс-Інвест», яка є лідером у галузі виробництва та інсталяції трубопровідних і очисних систем, пояснюють, що важливість негайного вирішення проблем із каналізацією і очисними спорудами в ОТГ країни викликана не лише санітарними проблемами та загрозою спалахів захворювань. Реконструкція старих чи будівництво нових очисних споруд, каналізування населених пунктів не тільки підвищує якість життя мешканців, але і приваблює потенційних інвесторів, житлозабудовників, які в подальшому збільшують поступлення в бюджет ОТГ, що в цілому разом з іншими факторами стимулює розвиток громад. 

При плануванні реконструкції чи будівництва нових очисних споруд фахівці «Енергоресурс-Інвест» рекомендують керівництву громад звернути увагу на кілька ключових аспектів:

  • При будівництві нових або реконструкції існуючих КОС необхідно ретельно розрахувати їх продуктивність та передбачити можливі зміни в споживанні води з плином часу. Вибір обладнання, зокрема, повинен орієнтуватись на довгострокову експлуатацію, енергоефективність, малі експлуатаційні витрати та легкість обслуговування.
  • Також рекомендується використання полімерних конструкцій, які є в три рази дешевші у порівнянні із обладнанням із нержавіючої сталі. Це забезпечить тривалий термін експлуатації споруд та суттєво зменшить витрати.
  • В проєкті на будівництво споруд передбачити переробку надлишкового мулу. В залежності від конкретних умов це біогазові технології, або одержання органічного добрива. 

Блочно-модульні очисні споруди у селищі Фруктове

Для реалізації цих завдань та забезпечення ефективної роботи потрібні не лише знання, але й значний досвід у цій сфері. Корпорація «Енергоресурс-Інвест», яка займається подібними проєктами вже понад два десятиліття, готова сприяти, консультувати та ділитись своїм досвідом на всіх етапах – від проєктування і закупок до монтажу.  

Адже у наш час ми повинні спільно дбати про безпечне майбутнє, чисте довкілля і високі показники розвитку економіки та європейського майбутнього України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ