Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Парламент Польщі зібрався на перше після виборів засідання

У Варшаві на перше засідання зібралися новообрані Сейм та Сенат Польщі. Депутати мають обрати маршалків і віцемаршалків обох палат парламенту.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Анджей Дуда попросив прем’єр-міністра Матеуша Моравецького сформувати новий уряд, але у нього майже немає шансів зробити це, оскільки його націоналістична партія "Право і справедливість" (ПіС) втратила більшість на виборах минулого місяця, а всі інші партії виключили співпрацю з ними.

Агентство зазначає, що новий парламент збирається підвести риску під бурхливим восьмирічним періодом, позначеним суперечками з ЄС, раптовими голосуваннями пізно ввечері та прийняттям законів, іноді настільки швидким, що, за словами політичних опонентів, це підриває нормальний парламентський процес.

"Нація виконала свою роботу, і тепер її представники повинні відновити Республіку Польща... відновити демократію", — сказав Дональд Туск, який може стати наступним прем'єр-міністром, депутатам від своєї Громадянської коаліції.

Звертаючись до Туска, якого ПіС неодноразово називала маріонеткою Німеччини, Качинський сказав, що політика лідера ГК прирівнюється до "не лише позбавлення суверенітету, але й до ліквідації польської держави", не вдаючись у деталі.

Якщо Моравецький зазнає невдачі, це означатиме період співжиття між президентом Дудою, союзником ПіС, і урядом на чолі з Туском.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ