Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Партнерські пологи в Новояворівську відновляться, як скресне карантин-COVID-19, – головний лікар

Зараз татусі вже не можуть бути присутніми під час народження своїх діток у пологовому відділенні Новояворівської районної лікарні імені Юрія Липи (Львівщина): на час коронавірусного карантину призупинено партнерські пологи.

Про це повідомив сьогодні, 21 березня, власкор Гал-інфо із посиланням на головного лікаря КНП «Новояворівська районна лікарня імені Юрія Липи» (І рівня) Григорія Мороза.

Григорій Мороз

З його слів, партнерські пологи, які вже стали традиційним і звичайним явищем, коли батько може бути присутнім при народженні свого синочка чи донечки, будуть відновлені лише опісля повного завершення карантину через пандемію коронавірусу – COVID-19.

На запитання журналіста, чи впускають родичів до породіль, як це було досі, – головний лікар, який за фахом є акушер-гінекологом, відповів, що вся лікарня, і пологове відділення – в тому числі, зачинені для відвідувачів, бо так вимагають карантинні правила.

Коли власкор Гал-інфо поцікавився, чи всі батьки, які хотіли б бути поруч із дружинами під час народження своїх діток, із розумінням ставляться до призупинення партнерських пологів, – Григорій Мороз відповів ствердно.

«За останні дні ми прийняли більше десяти пологів. Усі дітки та їхні матусі почувають себе добре. Яворівський район обслуговую два пологових відділення – у Новояворівську та Яворові. А що стосується партнерських пологів, то ми їх відновимо, як лише скресне пандемія коронавірусу. Адже останнім часом партнерські пологи перестали бути чимось рідкісним: якщо чоловік і дружина зачали дитину в любові й не хочуть розлучатись навіть на час пологів, – цей крок заслуговує неабиякої поваги й підтримки. Не секрет, що партнерські пологи ще більше зближують подружжя», – інформує Гал-інфо головний лікар КНП «Новояворівська районна лікарня імені Юрія Липи» (І рівня) Григорій Мороз.

Нагадаємо, що партнерські пологи одними з найперших на Львівщині були запроваджені з ініціативи та під керівництвом головного лікаря, який за фахом є акушер-гінекологом, Григорія Мороза саме в пологовому відділенні Новояворівської районної лікарні.

Щороку в Новояворівську майже 80% новонароджених з’являлися на світ у присутності татусів. Коли ж породіллям доводилося робити кесарів розтин, то поки матуся окріпне, немовлятка в пологовому відділенні з першого ж дня народження були поруч із татусями.

У Новояворівській районній лікарні було обладнано сучасну пологову залу, аби батьки чи рідні мали змогу підтримувати особисто жінок під час пологів. У палатах встановлено по два ліжка для матерів, колиски – на коліщатах для немовлят, пеленальні столики. Окремо розташовані санітарна кімната з душовою, санвузол, палата для інтенсивної терапії новонароджених.

Одну кімнату обладнано швецькою стінкою, себто спортивною драбиною, є там м’ячі – майбутні матусі перед пологами займаються гімнастикою, навчаються правильно дихати й тужитися в присутності батьків.

У фойє встановлено телевізор та відеомагнітофон, де неньки навчаються в межах наукової програми правильно вигодовувати грудних немовлят.

Свого часу для Новояворівської лікарні придбали й апарат пологової діагностики, який допомагає визначити серцебиття плоду з графічним зображенням.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що на початку цього року Кабмін затвердив КНП «Новояворівська районна лікарня імені Юрія Липи» (І рівня) – опорною, багатопрофільною інтенсивного лікування.

Це означає, що в цій лікарні надаватимуть послуги акушерства, гінекології, анестезії, неврології, ортопедії, невідкладної допомоги, педіатрії, терапії та хірургії.

Однією з головних умов формування переліку стала доступність закладів для пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ