Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Пастки» в мережі: шахрайські сайти крадуть гроші

Наразі в Україні стрімко зростає кількість злочинних операцій в Інтернеті, пов’язаних з виманюванням реквізитів платіжних карток під виглядом надання неіснуючих послуг на шахрайських веб-ресурсах (фішингові сайти), - прес-служба Програми SAFE CARD.

Мета злодія – змусити користувача ввести дані своєї картки в спеціальній платіжній формі на злочинному ресурсі. У результаті обіцяні послуги не надаються, а дані картки зберігаються в шахраїв. Лише за 2016 рік кількість зафіксованих в Україні шахрайських сайтів зросла в 4,5 рази – з 38 до 174.

Для крадіжок грошей з карток сьогодні кіберзлодії пропонують громадянам скористатися найрізноманітнішими «послугами» в Інтернеті (від придбання дешевих авіабілетів до онлайн-кредитування на картку). Найчастіше шахраї використовують «фейкові» сайти з поповнення мобільного рахунку (35%), переказу грошей з картки на картку (10%) і ресурси, які нібито надають обидві ці послуги (16%). Ще 27% – це сайти-підробки під Portmone, 11% – шахрайські ресурси, що маскуються під офіційні web-сторінки інших платіжних сервісів.

Такі злочинні сайти регулярно відслідковуються й закриваються фахівцями – більшості фішингових сайтів вдається проіснувати тільки кілька тижнів, у деяких випадках – лише кілька днів. Проте за цей час шахраї встигають спіймати «на гачок» чималу кількість необачних власників карток. Лише за декілька днів роботи один такий ресурс виманює дані 800–2500 карток громадян. Для того щоб заманити жертву, злодії підвищують рейтинги своїх шахрайських сайтів, використовуючи контекстну рекламу. Таким чином, фішингові сайти можуть опинятися на перших сторінках Google або Yandex під час пошукових запитів на зразок «поповнити мобільний» чи «перевести гроші на картку».

У рамках Національної програми сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card експертами Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА створена інфографіка для громадян про те, як розпізнати такі шахрайські веб-ресурси і як діяти в разі усвідомлення, що карткові дані вже потрапили «до рук» злочинця.

Експерти виокремлюють низку ознак, за якими можна розпізнати фішинговий сайт:

  • Це новий сайт, у якого відсутня репутація (немає відгуків та іншої інформації про сервіс в Інтернеті). 
  • Вітчизняний платіжний або банківський сайт зареєстровано не на домені національного рівня (.UA). Якщо веб-ресурс зареєстрований на домені, на якому немає обмежень для реєстрації (.ru, .com.ua, .in.ua, .pp.ua, .kiev.ua, .dp.ua,. te.ua, .org , .net, .com, .info, .biz, .top, .in, .cc і т.д.), то його можна вважати потенційно небезпечним.
  • Сайт було створено нещодавно й зареєстровано лише на 1 рік.
  • Дані картки ніяк не маскуються під час введення (легітимні сервіси зазвичай маскують введення карткових реквізитів, наприклад, «зірочками» або використовують віртуальну клавіатуру).

Для захисту коштів від фішингових злодіїв необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Користуватися лише відомими й перевіреними платіжними сайтами.
  • Перед введенням своїх карткових даних на сайті завжди перевіряти відгуки про нього в Інтернеті. Особливо пильно необхідно перевіряти web-ресурси з поміткою «Реклама».
  • Перевіряти вік і термін реєстрації сайту. Для цього необхідно в адресному рядку браузера ввести «whois.comwhoisназва сайту» та звернути увагу на дати «created» і «expires».
  • Перед користуванням послугами ресурсу впевнитися, що він не входить до списку фішингових сайтів – «Чорний список сайтів» (перелік виявлених шахрайських ресурсів, що регулярно доповнюється).

У разі підозри, що карткові реквізити могли бути перехоплені на шахрайському сайт,і необхідно негайно звернутися до банку та заблокувати картку, аби кошти не могли дістатися кіберзлодіям.

Навіть якщо громадяни не потрапили до пастки злодія, але була спроба заволодіння їхніми коштами, потрібно повідомити про інцидент у кіберполіцію, найпростіший спосіб – через форму на сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Крім того, у разі виявлення будь-яких ознак шахрайського сайту варто повідомити про існування небезпеки, аби інші громадяни не потрапили до такої «пастки». У рамках проекту з виявлення й закриття фішінгових ресурсів на сайті Асоціації ЄМА (ema.com.ua) реалізовано функціонал «Повідомити про фішинговий сайт», за допомогою якого можна проінформувати Асоціацію про підозрілий веб-сайт. Отримана інформація оперативно розглядається спеціалістами. У разі підтвердження загрози вживаються відповідні заходи для її ліквідації. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ