Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Пекін-2022: Хто представлятиме Львівщину

Нагадаємо, з 4 по 20 грудня в Китаї пройдуть олімпійські ігри, на які вирушать 45 українці, в тому числі 5 Львів’ян.

Як повідомляли на сайті НОК України, зокрема до Пекіну поїдуть: Антон Дукач, Олена Стецків, Ігор Стахів, Андрій Лисецький – усі санний спорт. А також Олена Смага, що залишалася в резерві.

У Львова складні стосунки з Олімпійськими іграми. В 2015 році місто претендувало на проведення Зимових Олімпійських ігор, але відкликало свою кандидатуру. На ранніх етапах поводити 24 зимову Олімпіаду окрім Львова хотіли також польський Краків, норвезький Осло, шведський Стокгольм, проте всі вони з різних причин зняли чи відкликали свої заявки. Тоді перемогла столиця Китаю Пекін з 44 голосами проти 40 голосів за Алмати. Пекін став першим в історії містом, в якому приймали і Літні, і Зимові Ігри.

Церемонією буде перейматися режисер фільмів Чжан Імоу, який відкривав Літні Олімпійські ігри 2022 року. Сценарій поки тримається у таємниці, але відомо, що екологічні лейтмотиви відіграють важливу роль. Через холодну погоду та ковідні обмеження програма буде коротшою і задіє всього 3000 акторів – для порівняння, літом на Олімпіаді 2008 року виступало 15000 людей.

Також ковідні обмеження торкнуться вболівальників Олімпійських ігор. Вакциновані спортсмени, журналісти, члени делегацій зможуть потрапити до Пекіну вільно, але вболіватимуть за них тільки китайські громадяни. 

Самі спортсмени та персонал Зимових Олімпійських ігор весь час перебування у Китаї проведуть у зв’язку з концепцією “біологічної бульбашки” (bio-secure bubble). Вона передбачає повну ізоляцію всіх будівель та осіб, запрошених на Олімпіаду, від людей поза її простором. Також кожного дня потрібно буде робити ПЛР-тест на коронавірус.

Деякі країни бойкотували Пекінські Зимові ігри через порушення прав людини з боку Китаю. Спочатку це зробили США, потім до них приєдналися Австралія, Австрія, Бельгія, Велика Британія, Канада, Косово, Литва, Нова Зеландія та Японія. 

Спортсмени цих країн виступлять на Олімпіаді, але офіційні представники не приїдуть до Китаю і не будуть представлені під час церемонії відкриття Олімпійських ігор, під час проведення самих змагань та під час церемонії закриття. Приводом став систематичний утиск уйгурів, відправлення їх до “таборів перевиховання”.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо мер Львова Андрій Садовий заявив, що вони готові боротися за проведення Зимових Олімпійських ігор 2030 року у Львові. Про це було повідомлено на відкритій зустрічі з президентом НОК України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ