Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пенсійна реформа, підтримка НАБУ, приватизація. Що Україна пообіцяла МВФ?

Міжнародний валютний фонд вчора, 3 жовтня, оприлюднив текст меморандуму з Україною, який містить план дій, необхідних для подальшого успішного співробітництва. У ньому прописано конкретні кроки, необхідні для отримання Україною четвертого траншу. Зміст документа проаналізував 112 канал.

Виконання положень нового Меморандуму дозволить до кінця 2016 року додатково залучити 1,3 млрд доларів фінансової підтримки від МВФ, які підуть у резерви НБУ.

Ми зібрали головні пункти документа, що допомагають розібратися, чого хоче Фонд від України і як це відіб'ється на звичайних людях.

Більше повноважень для НАБУ

До кінця листопада 2016 року НАБУ має бути надано право самостійно проводити прослуховування, здійснювати слідчі дії під прикриттям і перехоплювати електронні повідомлення. Зараз Бюро веде прослуховування за допомогою оперативно-технічних засобів СБУ.

НАБУ також має щокварталу публікувати статистику розслідуваних справ щодо високопоставлених чиновників: дані за 1 і 2 квартал 2016 року повинні з'явитися на сайті до середини вересня.

Також Україна зобов'язується створити антикорупційний суд і до кінця листопада 2016 р. прийняти закон про заснування бізнес-омбудсмена, незалежної особи, що захищає права підприємців. Перший крок до цієї реформи вже зроблено: у кінці травня Рада проголосувала за відповідний законопроект у першому читанні.

Електронне декларування

Україна зобов'язується перед Міжнародним валютним фондом зобов'язати високопоставлених чиновників до кінця жовтня подати електронні декларації про доходи за 2015 рік.

"Всі високопоставлені посадові особи зобов'язані подати електронні декларації про доходи та активи за 2015 рік протягом 60 днів з моменту запуску системи електронного декларування", - сказано в ньому.

У повному обсязі система е-декларування запрацювала 1 вересня, отже, чиновники повинні внести свої декларації до кінця жовтня. Причому ті, хто подав декларацію, поки система працювала в тестовому режимі (з 15 серпня по 1 вересня), повинні її переподати.

Врегулювання обігу сільгоспземель

Україна зобов'язується перед Міжнародним валютним фондом ухвалити закон про обіг сільськогосподарських земель до кінця 2016 року.

Кабінет міністрів зобов'язався до кінця вересня подати до Верховної Ради законопроект про обіг сільськогосподарських земель. Схвалення парламентом закону, як очікує МВФ, відбудеться до кінця грудня 2016 року.

Особливість цього пункту в тому, що в 2017 році закінчується мораторій на продаж сільгоспземель, і в Раді з цього приводу тривають активні дискусії. Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий повідомив, що законопроект про обіг сільськогосподарських земель, розроблений Мінагрополітики, не передбачає продаж земель сільськогосподарського призначення.

Реформа охорони здоров'я – відхід від системи ліжок

До початку 2017 р. від Верховної Ради потрібно прийняти пакет законів про реформу охорони здоров'я.

Реформи будуть спрямовані на децентралізацію, підвищення управлінської автономії для клінік, а також перехід від фінансування на основі кількості лікарняних ліжок на фінансування наданих медичних послуг.

У вересні цього року Кабмін скасував радянський наказ про ліжко-місця, у відповідності з кількістю яких виділялися кошти на лікарні. Тепер медустанови повинні визначати фінансування самостійно, в залежності від реальної завантаженості. У теорії така система дозволяє лікарням витрачати кошти, які раніше були "прив'язані" до утримання ліжко-місць (найчастіше тих, що стояли порожніми) на медикаменти, обладнання та інші нагальні потреби.

Ліквідація податкової міліції

Замість податкової міліції при Мінфіні до листопада цього року повинна бути сформована нова громадянська служба, яка буде розслідувати фінансові і економічні злочини проти держави.

До кінця вересня 2016 повинно було бути ухвалено рішення про злиття податкових органів в єдину юридичну особу, а парламент повинен дозволити подібне об'єднання для митних органів.

До кінця жовтня Київ планує прийняти законодавчі зміни, які нададуть ДФС право використовувати непрямі методи оцінки, щоб з'ясувати правильність зобов'язань кожного платника щодо податків і соціального страхування. Якщо говорити спрощено, доходи зможуть визначати, виходячи з витрат платника податку. Така практика застосовується в багатьох країнах.

Також зазначається, що скорочення чисельності ДФС практично завершено, тому потрібно підвищити податківцям зарплату до рівня зарплат в патрульній поліції.

Пенсійна реформа

У меморандумі прописано, що пенсійна реформа є "наріжним каменем" програми структурних змін.

Україна зобов'язується до кінця 2016 року прийняти закон про поступову зміну пенсійного віку, скоротити можливості для дострокового виходу на пенсію, посилити критерії прийнятності для мінімальної пенсії.

Україна зобов'язалася консолідувати пенсійне законодавство, яке в даний час складається з 12 законів, і забезпечити єдиний принцип пенсійного забезпечення без привілеїв для будь-якої професії (за винятком військових), а також розширити базу для внесків у систему соціального забезпечення.

Приватизація ОПЗ

До кінця вересня Кабмін повинен погодити попередню класифікацію держпідприємств, визначити ті, які є стратегічними, і сформувати список приватизації. В цей же час Верховна Рада повинна прийняти законодавство, що дозволяє скоротити кількість підприємств, що не підлягають продажу, зокрема морських портів і сільгосппідприємств. До кінця жовтня 2016 року акції підприємств, включених у список приватизації, повинні бути передані ФДМУ.

Одеський припортовий завод повинні приватизувати до 2016 року. Крім того, Україна планує до кінця поточного року провести конкурси з продажу держпакетів акцій "Харківобленерго", "Запоріжжяобленерго", "Миколаївобленерго", "Хмельницькобленерго" і "Тернопільобленерго"

Також до кінця березня 2017 року потрібно завершити приватизацію "Центренерго".

Продаж акцій держбанків

Україна в 2018 році почне продаж не менше ніж 20% акцій у двох найбільших державних банках - "Ощадбанку" та "Укрексімбанку" - міжнародним фінансовим інститутам. У ці ж терміни Київ має намір зняти повну гарантію на депозити "Ощадбанку".

Крім того, уряд планує реалізувати свою частку у трьох інших держбанках до кінця 2017 року.

Утримання ціни газу на рівні не нижче за імпортну

Україна повинна запровадити механізм, що дозволяє на поквартальній основі коригувати тарифи на газ для утримання їх на рівні ціни імпорту. Мова йде про те, щоб ціни на газ не опускалися нижче так званих економічно обґрунтованих - тобто імпортна ціна плюс надбавка.

У документі також зазначено, що такий механізм повинен бути запущений не пізніше квітня 2017 року і діяти до повної лібералізації цін на газ.

Монетизація субсидій

Україна взяла на себе зобов'язання до кінця березня 2017 року монетизувати житлові субсидії та пільги.

"Ми монетизуємо субсидії до кінця березня 2017 року так, щоб приватні газові трейдери змогли конкурувати з "Нафтогазом" на постачання газу населенню і були створені стимули для енергозбереження", - йдеться в документі.

У Міненерго раніше пропонували такий механізм монетизації: загальну суму субсидії перераховують на картку "Ощадбанку", якою можна розраховуватися тільки за тепло та інші компослуги. Під кінець опалювального сезону гроші, які залишилися на картці, людина зможе зняти готівкою і використовувати на свій розсуд.

Крім того, Кабмін зобов'язався у встановленій ним ціні на газ для населення відокремити плату за транспортування і розподіл газу від ціни газу як товару.

ua.112.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ