Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пентагон висунув ультиматум союзникам з НАТО

Адміністрація президента США Дональда Трампа "знизить свої зобов'язання" в рамках Північноатлантичного альянсу, якщо держави, що входять до альянсу, не будуть вносити до бюджету організації обіцяні суми. Про це новий міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив в середу, 15 лютого, на зустрічі голів оборонних відомств країн НАТО в Брюсселі, повідомляє DW.

"Якщо ваші народи не хочуть побачити, як Америка відмовляється від частини своїх зобов'язань в цьому альянсі, то ваші уряди повинні показати, що підтримують нашу загальну оборону", - заявив Меттіс. Яким чином США мають намір діяти в іншому випадку, він не уточнив.

Втім, за словами Меттіса, Північноатлантичний альянс залишається основою безпеки Вашингтона.

"Альянс залишається наріжним каменем для Сполучених Штатів", - зазначив він. Голова Пентагону також зазначив, що на тлі подій в Україні питання Росії залишається на порядку денному НАТО.

Голова Пентагону закликав розробити план виплат на 2017 рік і встановити проміжні терміни, в які будуть перевірятися внески членів НАТО. Генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг заявив, що Сполучені Штати мають рацію в своїх вимогах і зазначив, що для нього самого ця тема є вищим пріоритетом.

"Справедливий розподіл навантаження" - одного з головних пунктів брюссельської зустрічі, повідомив Столтенберг. Раніше під час передвиборної кампанії Трамп виступав з вимогою до всіх країн НАТО збільшити оборонні витрати до 2 відсотків ВВП.

Раніше в лютому Трамп висловив підтримку НАТО, але закликав союзників збільшити внески. Президент звинуватив союзників США із альянсу в несправедливості.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ