Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Перед скеруванням звернення в Київ депутати Яворівської міськради помолилися

Учора, 20 лютого, у міському Народному домі Яворова відбулася LXXXIII сесія Яворівської міської ради Львівської області (сьомого скликання), під час якої депутатський корпус ухвалив звернення до Кабінету міністрів України, Верховної Ради України щодо недопущення прийняття Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який може перетворити історичний центр Яворівщини – місто Яворів у селище.

Як повідомив власкор Гал-інфо, сесія Яворівської міської ради розпочалася із хвилини мовчання у пам'ять Героїв Небесної Сотні. Відтак депутати разом з місцевим священиком, отцем Тарасом дружно помолилися, щоб їхня праця була результативною для соціально-економічного розвитку міста та добробуту громади.

Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Збентежені ймовірною утратою історичного центру Яворівщини – Яворова статусу міста, й перетворення його в селище, як це задумав офіційний Київ, депутати Яворівської міської ради ухвалили звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо недопущення прийняття Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

Уже стало традицією, що на сесію Яворівської міської ради може прийти будь хто. Отож, послухати, як депутати засідають, прийшли небайдужі мешканці Яворова, які в розмові із журналістом висловили своє обурення ймовірним перетворенням міста – у селище.

«Невже ми влітку не святкуватимемо 644-річя Яворова, який був містом із сивої давнини, був наділений «маґдебурзьким правом», має славну історію?», – спересердя мовив пан Ярослав.

«Добре, що священика запросили. Може отак ця молитва потрапить у вуха тим, що в Києві, даруйте, плювати хотіли на історичні, культурні особливості кожного населеного пункту в нашій державі, а лише цифрами користуються», – додала пані Надія.

Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

«Не із того починають децентралізацію у столиці. Не про зміну статусу міст та селищ треба думати, а розвивати економіку, рятувати від злиднів пенсіонерів, давати робочі місця молодим сім’ям, щоб вони народжували і виховували дітей не в бідності, не виїжджали за кордон на заробітки…», – висловила міркування молода яворівчанка Мар’яна.

Текст звернення депутатів Яворівської міської ради до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради

України щодо недопущення прийняття Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України»:

«У депутатів Яворівської міської ради, що представляють інтереси територіальної громади міста Яворова, викликає глибоке занепокоєння та категоричне несприйняття низка

положень, що містяться у проекті Закону України за № 2804 «Про засади адміністративно-територіального устрою України», яким передбачається значне скорочення кількості селищ і міст в Україні.

Усі ми чітко усвідомлюємо необхідність завершення адміністративно-територіальної реформи в державі, однак вважаємо, що вона повинна проводитися виважено, з урахуванням історичних та культурних особливостей кожного населеного пункту України. Адже історія кожного міста чи селища нашої країни писалася його мешканцями, які здобували та відстоювали відповідний статус свого населеного пункту тяжкою працею, вагомими досягненнями в соціально-економічному та культурному житті, славними ратними звитягами.

Так, місто Яворів ще 2 липня 1569 року місто одержало маґдебурзьке право – одну з найпоширеніших правових систем міського самоврядування в Центральній Європі у часи

Середньовіччя, яка засвідчувала його статус саме як міста. Яворів був містом і в часи Речі Посполитої, і в складі Австро-Угорської імперії, і в Польській державі, і в Радянському Союзі.

Окрім того, Яворів є беззаперечним лідером у регіоні в питанні інфраструктури та економічного потенціалу. В Яворові розташована залізнична станція, місто має автобусне сполучення зі Львовом, сусідніми районами та кількома прикордонними містами Республіки Польща.

Ще з історичних часів Яворівська громада була відома своєю активністю та виразною державницькою позицією, як приклад за підтримку Богдана Хмельницького у національно-визвольній боротьбі (1648) десяток яворівців було страчено, а на місто накладено контрибуцію. У 1918 року в місті відбулось «свято державності і миру» (найбільше у регіоні віче) на підтримку дій уряду Української Народної Республіки, на якому були присутні близько 20 000 осіб.

Ми повністю поділяємо думку мешканців міста про те, що не можна виключно сухими статистичними цифрами змінювати статус міста на селище, а селища на село, перекресливши банальною кількістю населення усю багатолітню історію відповідних населених пунктів та здобутки їх мешканців. Ми вважаємо такий підхід до нашої історії і культури не тільки необдуманим, але й неприпустимим.

Враховуючи вищенаведене, з метою збереження історичної справедливості, уникнення соціальної напруги серед мешканців населених пунктів, статус яких пропонується змінити, просимо відкликати вказаний законопроект та не розглядати його на пленарному засіданні Верховної Ради України у запропонованій редакції.

Депутати Яворівської міської ради».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ