Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Переговори щодо наступного траншу МВФ заморожені через проблеми ПриватБанку, – НБУ

Переговори України з Міжнародним валютним фондом про нову кредитну програму можуть загальмуватися через суперечку між державою і впливовим олігархом за контроль над націоналізованим ПриватБанком.

Про це заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова розповіла в інтерв’ю агентству Reuters, передає УНН.

Так, уряд веде переговори про нову кредитну програму МВФ на заміну спливаючій на початку січня Stand-by обсягом у 3,9 мільярда долларів, але нещодавно стало відомо, що розмір програми може бути збільшений до 8 мільярдів долларів, пише агентство. Але спершу, як зазначається, Київ повинен вирішити суперечку з Ігорем Коломойським, одним з найвпливовіших українських магнатів, який бореться за скасування прийнятого у 2016 році за підтримки МВФ рішення про націоналізацію ПриватБанку, найбільшого кредитора України.

"Обговорення з МВФ наступного траншу фінансування заморожено через проблеми ПриватБанку. Це для них і для міжнародної спільноти червона лінія", - сказала Рожкова.

Вона також попередила: якщо цей спір не буде врегульовано належним чином, інвестиційний клімат України опинеться під "величезною небезпекою". Вона висловила думку, що проблема ПриватБанку повинна бути вирішена не шляхом розрахунків з колишніми власниками.

"Це показує різницю між олігархічним впливом на банківський сектор в колишні дні і новим прозорим і незалежним банківським сектором", - сказала Рожкова.

"МВФ хоче сильний сигнал від уряду про збереження адміністративної незалежності ПриватБанку і незалежності Національного банку України", - додала заступник голови НБУ.

Крім того, очікується, що наступного тижня суд винесе чергове рішення по ПриватБанку.

"На жаль, я не довіряю нашій судовій системі, тому що система не була реформована", - сказала Рожкова.

Рожкова також заявила, що не дуже сподівається на висновки суду, і попередила, що рішення проти націоналізації може зіпсувати настрої інвесторів.

"Вплив на ринки буде негативним і негайним, і в цій ситуації ми не зможемо продовжувати працювати з МВФ в рамках попередньої угоди, тому що МВФ потрібна (ясність)", - сказала вона.

Нагадаємо, ПриватБанк був націоналізований 2016 року. 18 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. 

Також, 18 квітня поточного року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними рішення, наслідком яких стала націоналізація ПАТ "КБ "Приватбанк", та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ