Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перша громада в Україні з новою моделлю самоврядування

15 грудня 2020 року в Заболотівській територіальній громаді закінчила роботу перша сесія новообраної селищної ради. Дана сесія складалася з двох пленарних засідань.

Експерт регіонального відділення Івано-Франківської асоціації міст України Андрій Деркач оцінив та прокоментував ініціативу нового виду управління в Заболотівській територіальній громаді.

Це є одна з ініціатив, яка вперше впроваджується в життя громади і є експериментальною в Україні.

Більше того, депутати Заболотівської селищної ради є тими, хто буде писати успішний кейс цієї проблеми, яка постає в територіальних громадах.

В липні місяці, Верховною Радою України було неочікувано було схвалено новий порядок призначення старост. Їх було викреслено з осіб, які обираються на загальних виборах.

Натомість було встановлено, що вони призначаються за поданням міського, селищного, сільського голови, в залежності від того, яка громада сформована.

Таким чином, законотворень перед нами поставив іншу форму організації роботи посадових осіб на місцях, яка передбачає вже не обрання, не представлення громади, а фактично представлення голови територіальної громади. Тому що, виключно голові надано право обирати кандидатуру для призначення старостою.

Згідно законодавства України про місцеве самоврядування, староста – це особа, яка поєднує в собі адміністративні та представницькі функції.

Які адміністративні функції? Нотаріальні, реєстраційні, діловодні обов’язки? Але, цю роботу в більшій мірі забезпечують діловоди, спеціалісти Центру адміністративних послуг на місцях. Контроль за дотриманням благоустрою? Але, ми маємо комунальну службу. Участь у розробці проектів рішень виконавчого комітету, ради. Так, це виконують працівники апарату ради й члени постійних комісій. Вносить пропозиції керівним органам ради? Такі пропозиції може внести кожний житель села, депутат, член виконкому.

З іншої сторони він представляє інтереси громади під час проваджень, сесій, засідань виконкому. Він має право задавати питання. Тобто, за не складні, в тому числі представницькі функції, старості за посадою встановлюється солідний посадовий оклад.

З точки зору практики уже закладається перший конфлікт, який чомусь пройшов повз увагу Верховної Ради України.

Якщо староста рекомендований головою, то є велика ймовірність того, що така особа буде підтримувати голову, а не інтереси громади.

Як бачимо момент об’єктивності старости піддається великому сумніву. Це потрібно розуміти і вдуматися.

Тому стоїть необхідність збалансування бюджету громади та формування якихось шляхів для визначення можливості економії часу та коштів, щоби перейти цей складний 2020 рік.

В рамках такої складної ситуації є цікава прагматична пропозиція, яка стосується запровадження введення заступника селищного голови, який надаватиме відповідні послуги на місцях замість старост.

Адміністративну функцію цей заступник сто відсотків закриває.

Виникає питання врахування представницької функції щодо інтересів громад, щоб не було можливості знехтувати думкою громади.

Як вийти з такої ситуації? Це шлях має вирішитися через прийняття Статуту територіальної громади, в якому потрібно буде прописати процедури проведення громадських слухань з тих чи інших питань. Зокрема, питання землі, бюджету, цільових програм. Тобто те, що торкається інтересів більшості жителів сіл, які на сьогодні складають єдину Заболотівську територіальну громаду.

Це рішення Заболотівської селищної ради є новаторським і на думку Андрія Деркача така ідея є цікавою та життєздатною. Вірю, що селищний голова Петро Маліборський та його команда зможе успішно реалізувати корисні інновації в життя Заболотівської територіальної громади.

Сергій Радченко

Журналіст ОТГ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ