Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Петро Дужий - двічі засуджений на смерть дожив до 81 року
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Петро Дужий - двічі засуджений на смерть дожив до 81 року

Оунівця Петра Дужого арештовували сім разів, а йому вдавалося втекти. Двічі засуджували до смерті, а він дожив до 81 року. Цього дня, 24 жовтня, річниця смерті легенди повстанського руху.

Народився у роки Першої світової, був 10 з 11 дітей. У підпіллі ОУН з 15 років. 1934-ого у 17-річному віці його вперше арештували. Півроку пробув у тюрмі Бригідки. Через місяць - знову арешт. Дужий потрапив до камери Миколи Лемика (виконавець атентату на представника СРСР у Польщі). Цього разу звільнення Дужого домігся відомий адвокат Володимир Старосольський. Ще один арешт - всього через кілька місяців. Це вже втретє.

Вчетверте поляки схопили його 1 вересня 1939-ого і мали відправити до концтабору “Береза-Картузька”, але завдяки німецькому бомбардуванню Дужому і ще кільком в'язням вдалося втекти.

Після приходу перших совітів переїхав на Холмщину, де проводив національні вишколи. У 41-ому Дужого включили до списку членів організації, яким мали довіряти найвідповідальніші завдання. 

Вп’яте його арештували німці - у серпні 41-ого під Києвом, як члена похідної групи ОУН. Дужого переправили в Тюрму на Лонцького та помилково звільнили. 

Після чого ОУН відправляє Дужого на Черкащину для поширення УПА, там його знову арештовують німці. Його сильно катували впродовж 14 днів і присудили смертну кару. Під час переїзду до місця страти зумів утекти і важко поранений добрався до найближчого осередку ОУН. 

У жовтні 1943-juj Петра Дужого схопили німці. Це вже шосте ув'язнення. Знову допити і катування. Дужий двічі втікав, і двічі його ловили. У підсумку його засудили до страти. Під час перевезення до крематорію Дужий зірвав дошку у підлозі товарного вагона і на ходу поїзда зумів утекти.

Архіви КҐБ: Справа «Христославенка»

З 44-ого Дужий став референтом пропаганди ОУН-УПА. Всього за два роки йому вдалося в умовах підпілля видати кілька сотень брошур, газетівок, співаників для національно свідомих українців та повстанців.

До кінця війни Дужий перебував у криївці, однак у червні 45-ого сховок виявили агенти НКВС і, застосувавши струменево-паралітичний газ, затримали усіх повстанців. Це був сьомий арешт! 

15 місяців вели слідство із допитами і катуваннями. У березні 47-ого Дужого засудили до розстрілу і він чекав виконання вироку 65 днів, поки у травні 47-ого вийшов Указ, який скасовував смертну кару.

Дужий 15 років провів у таборах Колими, Сибіру і Мордовії.

Дожив до 81 року і помер у Незалежній Україні 24 жовтня 1997-ого. Похований на Личаківському кладовищі.

Проект Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ