Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Петиція: вето на законопроєкт №9534 та відкрити реєстр декларацій

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт No9534, який передбачає тимчасове приховування е-декларацій чиновників ще на рік під приводом воєнного стану.

Це викликало хвилю критики з боку громадськості, адже саме зараз, в умовах війни, прозорість дій влади надзвичайно важлива.

6 вересня активіст Олександр Ябчанка ініціював петицію до Президента Зеленського з вимогою накласти вето на законопроєкт No9534 та повернути його до парламенту для відновлення публічного доступу до реєстру декларацій. Петиція швидко набрала понад 100 000 підписів, що зобов'язує Президента офіційно на неї відреагувати.

Активісти закликають Зеленського не йти на поступки депутатам і ветувати закон, адже його ухвалення суперечить вимогам ЄС, послів G7 та Європарламенту щодо забезпечення прозорості дій влади. Відкритий доступ до декларацій є головним інструментом боротьби з корупцією, особливо в умовах війни.

Президенту належить остаточне рішення щодо долі законопроєкту. Громадськість чекає на його реакцію та сподівається, що він підтримає вимоги суспільства про прозорість влади. Від цього значною мірою залежатиме довіра до влади в умовах війни.

Підписати петицію можна за посилання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ