Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Підкомітет Європарламенту з прав людини обговорив вирок Ходорковському і Лебедєву

Підкомітет Європейського парламенту з прав людини обговорив вирок, винесений наприкінці минулого року в Москві колишньому керівнику компанії ЮКОС Михайлу Ходорковському і колишньому керівнику МФО МЕНАТЕП Платону Лебедєву.

Як повідомляється, європейські парламентарії, які виступили в дискусії, зокрема, вкотре нагадали, що ЄС очікує від Росії дотримання її міжнародних зобов'язань у сфері верховенства права.

Висновки підкомітету з прав людини можуть лягти в основу резолюції майбутньої пленарної сесії Європарламенту. Дебати, в яких, крім депутатів, брали участь представники правозахисних організацій, експерти в галузі права та фінансів, відбили неприйняття європейською громадськістю правової ситуації в Росії.

Водночас, голова підкомітету, парламентарій від Фінляндії Хейді Хаутала заявила, що суд автоматично виконав вимоги звинувачення. "Європейський Союз дуже відкрито підтримав білоруську опозицію. Хіба ми не можемо так само відкрито підтримати демократичну опозицію в Росії? Ми не повинні допускати подвійних стандартів", - сказала вона.

Крім того, парламентарії, які виступили, зауважили, що вирок і хід процесу різко суперечать заявам на найвищому рівні російського керівництва про дотримання прав людини в Росії.

Нагадаємо, 30 грудня 2010 року Хамовницький суд Москви засудив екс-голову НК ЮКОС Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО МЕНАТЕП Платона Лебедєва до 14 років позбавлення волі кожного. Суд визнав їх винними за ч.3 ст.160 (привласнення або розтрата, скоєні з використанням свого службового становища, а також у великому розмірі), ч.3 ст.174.1 (легалізація (відмивання) коштів або іншого майна, придбаних у результаті здійснення злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ.

Термін відбування покарання для Ходорковського вважається з 25 жовтня 2003 року, для Лебедєва - з 2 червня 2003 року. Таким чином, Ходорковський і Лебедєв вийдуть на волю в 2017 році. Засуджені відбуватимуть покарання у виправній колонії загального режиму.

Суд встановив, що Ходорковський і Лебедєв за 6 років - у період з 1998 року по 2004 рік - легалізували 487 млрд руб. і $ 7,5 млрд. У ході читання мотивувальної частини вироку суддя Віктор Данилкін повідомив, що підсудні визнані винними в розкраданні нафти і легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом.

Водночас, Хамовницький суд Москви припинив кримінальне переслідування Ходорковського та Лебедєва за епізодом, пов'язаним з розкраданням акцій Томскнефть ВНК у зв'язку з "закінченням термінів давності притягнення до кримінальної відповідальності".

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала вирок, винесений екс-главі ЮКОСу Михайлу Ходорковському і колишньому керівнику МФО МЕНАТЕП Платону Лебедєву політично вмотивованим, повідомляє Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ