Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підприємці Турківського району не хочуть брати місцеву деревину

Турківські лісгоспи готові реалізувати деревину місцевим підприємцям на 15% дешевше від аукціонної ціни. Підприємці своєю чергою кажуть, що задекларована ціна є зависокою, повідомив власкор Гал-інфо у Турківському районі.

Директор Боринського лісового господарства, депутат обласної ради Михайло Ільницький на нараді у голови Турківської РДА Олександра Лабецького розповів про роботу його підприємства та в цілому про стан лісогосподарських підприємств після прийнятих урядом рішень щодо заборони експорту лісоділового круглого та заборони санітарних рубок.

Він наголосив, що відтепер, лісогосподарські підприємства району роблять основний акцент на реалізацію заготовленої лісгоспами деревини підприємцям району. Крім цього, він заявив, що вони готові реалізувати деревину місцевим підприємцям на 15% дешевше від аукціонної ціни, яка складеться на торгах у м.Львові. Також звернув увагу підприємців, що серед тих, що зібралися є і такі, що не купили у лісогосподарських підприємств за весь період часу жодного кубічного метра деревини.

Директор Турківського лісового господарства Василь Барабаш запевнив підприємців, що вони готові задовольнити попит і заявки підприємців на ліс діловий круглий на протязі 3-5 днів при наявності сприятливої погоди. Також він розповів, що лісгоспи не можуть реалізовувати ліс нижче собівартості та понесених затрат. Оскільки лісгоспи несуть і змушені сплачувати досить суттєве податкове навантаження. В зв’язку з цим він рекомендував підприємцям створити для себе асоціацію чи спілку переробників лісопродукції і працювати на експорт. Саме такий підхід дав би можливість підприємцям заробляти набагато більше, а лісгоспам відпускати їм ліс без економічного збитку.

Зі сторони підприємців було заявлено, що задекларована відпускна ціна лісу для них є зависокою і не дає можливості реалізувати матеріали лісопереробки на внутрішньому ринку за прийнятними цінами, які б давали хоча б мінімальний прибуток. По таких цінах можуть працювати ті, хто продає продукцію на експорт.

Крім цього обговорювались проблеми легального працевлаштування, роботи підприємців, які не є зареєстрованими, придбання та переробка краденого лісу. В результаті було досягнуто домовленості, що підприємці з розумінням відносяться до ситуації, яка склалася в зв’язку з чим вони будуть щомісяця купляти в лісогосподарських підприємствах для переробки як мінімум 30 м3 деревини.

Зі свого боку владні органи, керівники лісогосподарських підприємств будуть докладати зусиль по боротьбі з крадіжками деревини та нелегальними пилорамами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ