Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підсумки 2017 року в українській освіті

Незважаючи на зміни, що відбувались в усіх сферах освіти і науки, 2017 рік запам'ятається більшості освітян, як рік реформування шкільної освіти, - Освіта.ua.

Основні обговорення освітянської громадськості, експертів, політиків, попри значимість інших подій, що стосувались освітньої сфери, були зосереджені навколо питань реформування української школи.

Публікуємо перелік подій, що відбулись в українській освіті, і безперечно, впливатимуть на розвиток освітньої сфери у 2018 році.

  • Парламент ухвалив новий закон «Про освіту». Започаткована освітня реформа безпосередньо стосується інтересів декількох мільйонів осіб, серед яких учителі, школярі та їхні батьки. Документ був визначений одним із головних пріоритетів держави в 2017 році.
  • Оприлюднено текст Концепції «Нова українська школа». Документ визначає мету, шляхи та етапи реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти на період до 2029 року.
  • В Україні провели перше ЗНО у магістратуру. В Україні відбулось проведення першого єдиного вступного іспиту з використанням технології зовнішнього незалежного оцінювання для вступу для здобуття ступеня магістра за спеціальністю «Право».
  • Затверджено нові програми для 5-9 класів. Міністерство освіти затвердило оновлені навчальні програми для основної школи. У відомстві наголошують, що робота з оновлення програм здійснювалась за принципом «від предметоцентризму до дитиноцентризму».
  • Оприлюднені електронні версії підручників для 9 класу. Видавництва, що у 2017 році друкували підручники для 9-х класів надали МОН електронні версії підручників для розміщення їх у вільному доступі. Така новація була використана освітнім відомством вперше.
  • 100 шкіл розпочали навчання за новим стандартом. Новий стандарт початкової школи цього навчального року пілотують 100 українських шкіл. Новий стандарт розроблений на основі концепції «Нова українська школа» та є частиною масштабної реформи середньої освіти.
  • Вчителів звільнили від ходіння по «мікрорайону». Уряд затвердив Порядок ведення обліку дітей шкільного віку та учнів, який замінить Інструкцію з обліку дітей і підлітків шкільного віку. Відтепер залучати учителів до обліку дітей, охоплених освітою, заборонено.
  • МОН затвердило нове положення про ДПА молодших спеціалістів. Учні та студенти професійно-технічних і вищих навчальних закладів, які здобудуть повну загальну середню освіту, складатимуть обов'язкове ЗНО з української мови і літератури.
  • Уряд затвердив план реформ до 2029 року. Уряд оприлюднив план заходів із запровадження Концепції реформування середньої освіти. Документом передбачені кроки, які мають здійснюватись різними інституціями, що відповідають за реалізацію політики в освітній сфері.
  • Парламент ухвалив закон про інклюзивну освіту. Закон закріплює право на освіту осіб з особливими потребами і надає їм можливість навчатись в усіх навчальних закладах. Також закон визначає поняття «особа з особливими освітніми потребами», «інклюзивне навчання».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ