Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підсумки тижня в українській освіті

Пропонуємо перелік найбільш значних подій тижня, що відбулись в українській освіті.

Про це повідомило видання Освіта.ua.

Визначено порогові бали тестів ЗНО в магістратуру. Поріг «склав/не склав» за виконання тесту загальних навчальних правничих компетентностей встановлено на рівні 8 балів, поріг тесту з правничих дисциплін склав 36 балів. Поріг тесту з іноземних мов встановлений на рівні 12 тестових балів.

Педагогічні виші отримали кошти на навчальні кабінети. Цього року університети, що проводять підготовку майбутніх вчителів, отримали 13,5 млн грн на закупівлю кабінетів фізики, хімії та біології. Планується, що за ці кошти буде придбано 38 кабінетів для 16 вишів.

ЗНО з англійської може стати обов’язковим для вступу. Міносвіти розробило Концепцію розвитку англійської мови в університетах. Документ, зокрема, передбачає обов'язкове володіння вступниками англійською мовою при вступі до закладів вищої освіти на рівні не менш як В1.

Випускники вишів складатимуть ЗНО з англійської мови. Міністерство освіти планує запровадити обов’язкове ЗНО з англійської мови після завершення навчання на бакалавраті. Відповідна норма міститься у Концепції розвитку англійської мови в університетах.

Третина вступників в магістратуру не склала ЗНО. 17 677 учасників єдиного вступного іспиту з іноземних мов, що проводився за технологією ЗНО і результати якого необхідні для вступу на деякі магістерські спеціальності, не змогли подолати поріг тесту «склав/не склав».

ЗНО до магістратури з іноземної можна скласти повторно. Для вступників у магістратуру, які матимуть бажання повторно скласти іспит з іноземної мови, буде проведено додаткове тестування. Результати іспиту можна буде використати для вступу в 2019 році тільки на контракт.

МОН розробило стратегію розвитку фізвиховання. Стратегія розвитку фізичного виховання та спорту серед учнівської молоді на період до 2025 року передбачає вдосконалення та модернізацію форм мотивації і залучення учнів до регулярних занять фізичною культурою і спортом.

Рейтинг спеціальностей за кількістю поданих заяв. Системою «Вступ.ОСВІТА.UA» складено проміжний рейтинг спеціальностей за кількістю поданих абітурієнтами заяв. Найбільша кількість вступників подали заяви на спеціальності галузі «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології» та «Гуманітарні науки».

Оприлюднено рейтинги вступників за широким конкурсом. МОН оприлюднені дані про те, скільки заяв в кожному з вишів подано на широкий конкурс та списки вступників за кожною спеціальністю. Абітурієнти можуть відстежити своє місце в загальнодержавному рейтингу за обраними спеціальностями.

Вступникам радять не відкладати подання заяв. Подання заяв про вступ від абітурієнтів завершується о 18-й годині 22 липня. У Міносвіти радять вступникам не дотягувати подання заяви до останньої години, а краще – і до останнього дня.

Виші не мають права затримувати видачу дипломів. Виші повинні своєчасно видавати дипломи своїм випускникам, щоб вони могли вільно обирати заклади для продовження навчання. У МОН наголошують, що затримка видачі диплома це обмеження прав випускників.

АІКОМ спростить школам складання звітності. Відбулась презентація нової онлайн-системи зі збору, зберігання, управління та використання освітніх даних, мета якої підвищити ефективність шкіл. Планується, що до інформаційного комплексу буде підключено 30 тисяч шкіл та дитсадків.

Спеціальності, на яких збільшено держзамовлення. У МОН назвали спеціальності, за якими 2019-го зросла кількість бюджетних місць для бакалаврів. Кількість місць держзамовлення для вступу на бакалавра на базі 11 класів найбільше зросла для педагогічних, природничих та інженерних спеціальностей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ