Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підсумки тижня в українській освіті

Пропонуємо перелік найбільш значних подій тижня, що відбулись в українській освіті.

Набрав чинності закон «Про фахову передвищу освіту». Планується, новий закон створитьумови для поєднання освіти з виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави, передає Освіта.ua.

Частина шкільних підручників доставлена в регіони. За інформацією Інституту модернізації змісту освіти, до регіонів доставлено 93% підручників для учнів 2-х класів та 100% для учнів 5-х класів. Разом з тим, ще продовжується видання підручників для 6-х та 11-х класів.

Ми намагаємось пропагувати інтеграцію шкільних предметів, - міністр. За словами Лілії Гриневич, часто міжпредметні зв'язки, які мають забезпечувати цілісну картину світу школяра, не завжди є гармонійними. Водночас, практика інтегрованого навчання може бути цікавою для старшої школи.

У МОН розробили нове положення про шкільний кабінет інформатики. Проект нового положення визначає основні напрями роботи шкільних кабінетів інформатики, порядок їх створення, вимоги до технічного оснащення кабінету, методичне забезпечення кабінету тощо.

На початку навчального року Києву прогнозують спалах кору. За словами директора столичного Департаменту охорони здоров’я, зараз у Києві спостерігається наймасштабніший спалах кору і лише активна позиція людей щодо вакцинації може убезпечити столицю.

Вступна кампанія до профтехів продовжена до 1 жовтня. У Міністерстві освіти зазначають, що рішення ухвалено з метою виконання закладами професійної та професійно-технічної освіти регіонального та/або державного замовлення.

Невакциновані діти не зможуть відвідувати школи і садки. МОЗ та Міносвіти закликалибатьків зробити дітям усі необхідні за календарем щеплень. Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи.

Профспілка обурена ідеями Мінфіну щодо видатків на освіту. В освітній профспілці виступили проти ідеї підвищення зарплати вчителів за рахунок їх скорочення та інших ініціатив Міністерства фінансів щодо підвищення ефективності використання бюджетних коштів у сфері освіти.

Деякі освітяни у вересні отримають підвищення зарплати. Кабінет Міністрів підвищив з 1 вересня 2019 року на 10 відсотків посадові оклади педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти.

Випускники з 2021 року складатимуть 4 тести ЗНО. Учні закладів освіти, які будуть здобувати повну загальну середню освіту в 2021 році складатимуть державну підсумкову атестацію у формі ЗНО з чотирьох навчальних предметів. Українська мова і математика будуть обов'язковими для всіх учасників тестування.

Випускники шкіл не володіють мовною вправністю, - експерти. В Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що виконання завдання з власного висловлення у тесті ЗНО з української мови демонструє низький рівень мовленнєвої і мовної вправності випускників шкіл.

Правила нового правопису поки не включатимуть у ЗНО. За словами в.о. директора УЦОЯО Валерія Бойка, поки норми нового українського правопису не стануть усталеною практикою навчання в школах, їх не включатимуть у тести зовнішнього оцінювання.

Український інститут розвитку освіти замінить старий ІМЗО. Лілія Гриневич повідомила, що новостворений Український інститут розвитку освіти стане новою агенцією для реалізації освітньої реформи, яка поступово перебере на себе всі функції Інституту модернізації змісту освіти.

На підвищення зарплат освітян з 2020 року потрібно 19 млрд. Реалізація норм постанови, якою передбачено збільшення оплати праці для всіх освітян від 20 до 70%, коштуватиме бюджету 19,5 млрд грн. За словами міністра освіти, питання застосування постанови залежатиме від нового Кабміну.

Нагадаємо, у Дніпрі 32 іноземних студенти з’явились на іспит з підробними паспортами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ