Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Після карантину українські заробітчани повернуться до ЄС

51% українців хочуть залишитися і продовжувати роботу в Польщі. Їх хвилюють питання, як продовжити дозволи на роботу або легальне перебування, термін дії яких закінчився під час карантину. А ті, хто виїхав в Україну, цікавляться можливістю повернутися до Польщі зараз або після закінчення карантину - це 33% тих, хто зателефонував.
Фото ілюстративне.

Такі дані отримані за підсумками аналізу дзвінків і звернень українців на «Гарячу лінію» в рамках Соціальної програми допомоги українцям «МИ РАЗОМ» / «Jesteśmy razem», яку в Польщі і Україні запустила компанія з міжнародного працевлаштування Gremi Personal. З періоду запуску «Гарячої лінії» - 2 квітня-оброблено 1287 звернень.

22% українців при зверненні на безкоштовну телефонну лінію програми цікавлять питання перетину україно-польського кордону. З них половина респондентів турбуються, чи не буде наслідків у вигляді депортації, якщо вони перевищили термін перебування за візою або в рамках безвізового руху в Польщі. Нагадаємо, що польський уряд прийняв рішення про автоматичне продовження віз і дозволів на тимчасове перебування і роботу на 30 днів від дня закінчення карантину. Однак це нововведення не торкнулося тих, хто знаходиться в Польщі за біометричними паспортами.

«За 1,5 тижні роботи нашої «Гарячої лінії » ми дійшли до висновку, що люди не оперативно отримують достовірну інформацію від польських і українських властей або не розуміють, де її шукати. Особливо яскраво цю тенденцію продемонструвала ситуація з закриттям кордонів, що призвело до нелогічних і панічних міграційних рухів і наразило на небезпеку зараження тисячі українців. Зараз багато хто хоче повернутися назад до Польщі і не розуміють, як і коли це зробити», - заявив власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко.

Близько 33% тих, хто зателефонував на «Гарячу лінію» цікавляться роботою в Польщі. Переважно це українці, які працювали в сфері готельних і ресторанних послуг, туристичному бізнесі або компаніях, які виробляли комплектуючі на експорт для країн, що знаходяться наразі в епіцентрі пандемії.

Однак, як зазначає Євген Кириченко, конкуренція на польському ринку праці зараз збільшується: «Якщо раніше українці в Польщі закривали багато вакансії в роздрібній торгівлі, торговельних мережах або логістиці, то зараз поляки, які залишилися також без роботи, активно працевлаштовуються в ці сфери.»

Телефонна лінія Соціальної програми допомоги українцям «МИ РАЗОМ» / «Jesteśmy razem» буде працювати до 1 травня з можливим продовженням на більш тривалий термін в залежності від запитів і необхідності інформування про епідемічну ситуацію українців. Компанія Gremi Personal відкрила цю лінію для українців безкоштовно і вважає неприпустимим в кризовий час заробляти на наданні інформації, як це роблять деякі компанії, копіюючи проект «Ми разом».

Нагадаємо, раніше Gremi Personal заявляв про відкриття карантинних центрів в двох польських містах Гданську і Лодзі для українців, які тимчасово виїхали в Україну перед закриттям кордонів і зараз повертаються до роботи в Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ