Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Після смерті мешканця Львівщини від ботулізму у МОЗ домовилися про закупівлю сироватки

Міністерство охорони здоров’я України провело перемовини та домовилося із польським виробником щодо ввезення в Україну необхідної кількості доз протиботулічної сироватки відповідно до потреб регіонів. Про це повідомила прес-служба МОЗ України.

За словами в. о. завідуючого Управлінням фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України Тараса Лясковського, на умовах застосування механізму разового дозволу ввезення сироватки в Україну можливе вже протягом двох тижнів. Наразі виробник готує пакет документів, а Міністерство – відповідні рішення для пришвидшення процедури ввезення препарату на територію України.

«Протиботулічна сироватка виробляється згідно стандартів GMP, зареєстрована у Польщі та низці інших країн, має тривалий досвід медичного застосування на території Європейського Союзу», - зауважив фахівець.

Окрім того, МОЗ України звернулося до міжнародних виробників з закликом зареєструвати препарати на території України, а також до міжнародних організацій та фондів з проханням про надання гуманітарної допомоги.

У МОЗ нагадали, що ситуація з відсутністю зареєстрованих протиботулітичних препаратів в Україні пов’язана з тим, що сироватка російського виробництва, яка була зареєстрована і використовувалася в Україні, після введення в дію стандартів Належної виробничої практики (GMP) не відповідала чинним вимогам, і, згідного з законодавством, реєстрація була скасована.

Нагадаємо, що цими вихідними на Львівщині четверо осіб захворіли на ботулізм після споживання домашніх м’ясних консерв. Один з постраждалих 21 червня помер у лікарні, життя трьох інших також було під загрозою. Причиню смерті назвали відсутність протиботулічної сироватки.

 


 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ