Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Кримінал

Після війни буде закон про покарання чоловіків, що незаконно виїхали за кордон – Клименко

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що в Україні буде розроблено закон про покарання чоловіків, які незаконно виїхали за кордон під час воєнного стану.
Фото: фейсбук Ігоря Клименка

В інтерв'ю РБК-Україна він розповів, що це буде спільна ініціатива Верховної ради та Кабміну.

На питання, що робити з людьми, які незаконно перетнули кордон і потім повернуться додому, міністр заявив: 

"На сьогодні таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон", – сказав міністр. 

З його слів, Україна займається вивченням міжнародного досвіду у цьому питанні – яким чином поводитись з громадянами, які порушили закон вже один раз.

"Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон", – зазначив глава МВС. 

Він розповів, що правоохоронці кожного дня затримують людей, які за підробленими (медичними) документами намагаються перетнути кордон, в тому числі особи, що супроводжує людину з інвалідністю.

"Питання стоїть перед нами, яким чином так обладнати кордон, щоб люди не змогли через нього пройти. Ми з нашими міжнародними партнерами робимо все, щоб технічно обладнати всі наші західні кордони. Це і теплові пастки, і відеокамери, які будуть стояти по всій лінії кордону і будуть нам сигналізувати про те, що є намагання перейти кордон. На це, відповідно, буде наша реакція.

Що стосується корупції – говорити, що її немає, це буде неправильно. Говорити, що вона така загальна, ми теж не можемо, ми боремось – і внутрішня безпека прикордонної служби, і Служба безпеки України роблять все для того, щоб таких випадків було менше", – сказав міністр.

Він додав, що в перші місяці випадків порушення перетину кордону було набагато більше ніж зараз. Попри це технічне оснащення кордону є пріоритетним: "Зараз ми з міжнародними партнерами говоримо про спільне облаштування кордону. Щобільше, ми на деяких ділянках спільно несемо службу з нашими європейськими партнерами. Але не забуваємо, що дуже багато людей знаходяться на сході та півдні нашої держави".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ