Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Подальшу долю скульптури Моцарту у Львові вирішить сесія ЛМР

Петиція демонтаж скульптури Франца Ксавера Моцарта на пл. Маланюка у Львові зібрала необхідні 500 голосів. Тепер її мають розглянути депутати Львівської міськради на одному з наступних пленарних засідань.
Фото ЛМР

Як повідомило видання Zaxid.net, петицію 30 вересня зареєструвала львів'янка Наталія Криничанка. Вона вважає, що пам'ятник встановлений не законно й «спотворює мистецький простір Львова». Петиція змогла зібрати необхідні для розгляду депутатами 500 голосів за півтора місяці. Тепер на сесії її мають розглянути депутати. Якщо петицію підтримають, тоді профільний департамент розробить дорожню карту для реалізації петиції.

Нагадаємо, що скульптуру Францу Ксаверу Моцарту у Львові встановили у межах п'ятого ювілейного фестивалю LvivMozArt та на честь його 230-річчя з дня народження. Її спроектував австрійський скульптор Себастьян Швайкерта.

За задумкою автора скульптури, модель пам’ятника показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він відчував усе життя.

Через доволі незвичне рішення думки спільноти Львова розділились на тих, хто підтримував проект, та тих, хто критикував його. Та, попри дискусії, пам’ятник таки відкрили 26 серпня на пл. Маланюка.

Франц Ксавер Моцарт (1791 – 1844) – видатний композитор, диригент, педагог, культурний діяч та просвітник, який майже 30 років свого життя присвятив культурному розвитку Львова та Галичини, молодший син Вольфганга Амадея Моцарта. Франц Ксавер заснував у Львові перше Музичне товариство імені Святої Цецилії та влаштовував з ним численні концерти, в наслідок чого про культурне життя тодішнього Львова з міжнародної преси дізнавалася вся Європа.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ