Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податківці ефективно борються з банкрутством та ліквідацією підприємств

Зміни до законодавства та нещодавно прийнята програма “Порядок взаємодії підрозділів податкової служби з питань розшуку та зняття з обліку суб’єктів господарської діяльності” дали свої перші результати – на 63,4% зменшилася кількість платників податків, які прийняли рішення про ліквідацію підприємств, на 30% зменшилася кількість платників податків, щодо яких порушено справи про банкрутство, а також платників, визнаних банкрутами що має призвести до зменшення податкового боргу (на 1,6 млн грн). Про це «Гал-info» повідомили у відділі реєстрації та обліку платників податків ДПА у Львівській області.
 Як йдеться в повідомленні, наприкінці 2006 року було внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та до Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), відповідно до яких було спрощено процедуру постановки на податковий облік, яка відбувається згідно з повідомленням державного реєстратора на основі електронних відомостей, отриманих органами ДПС. Це дало можливість, з одного боку, скоротити бюрократичну процедуру постановки на облік, а з другого – забезпечити повноту податкового обліку суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності.
Більше того, у березні минулого року впроваджено Програму «Порядок взаємодії підрозділів податкової служби з питань розшуку та зняття з обліку суб’єктів господарської діяльності». Програмою зокрема передбачається пришвидшення процедури зняття з обліку платників податків, що прийняли рішення про припинення (ліквідацію), що призведе до зменшення кількості таких платників на 50%.
 У результаті прийнятих законодавчих змін, а також в результаті запровадження податкової програми, як повідомляє ДПА, зменшилася кількість платників, які прийняли рішення про припинення (ліквідацію). Так, станом на 1 березня 2006 року кількість таких платників становила 495 СПД-юридичних осіб та 1137 СПД-фізичних осіб. Станом на 31 грудня 2006 року при прогнозованому на 50% зменшенні кількості платників податків, що прийняли рішення про ліквідацію підприємств відбулося зменшення на 63,4% – до 181 СПД – юридичних осіб та на 76,3% - 269 СПД – фізичних осіб.
Крім того, відбулося зменшення на 20% кількості переданих до суду позовів щодо ліквідації платників податків і зменшення провадження ліквідаційних справ. Станом на 1 березня 2006 року кількість переданих до суду позовів щодо ліквідації платників податків становила 658 (СПД-юридичних осіб) та 142 (СДП-фізичних осіб). При прогнозованих 20% зменшення кількості, станом на 31 грудня 2006 року кількість платників становила 403 СПД-юридичних осіб (зменшення на 38,7%) та 101 СПД-фізичних осіб (зменшення на 28,8%).
Також відбулося зменшення на 30%, кількості платників податків, щодо яких порушено справи про банкрутство, а також платників податків, визнаних банкрутами, що в результаті призвело до зменшення податкового боргу на 1,6 млн грн. Так, станом на 1 березня 2006 року кількість СПД-юридичних осіб визнаних банкрутами, становила 238 платників. При прогнозованих 30%, станом на 31 грудня 2006 року кількість таких платників становила 105 СПД-юридичних осіб (відбулося зменшення на 55,8%).
Також, крім цього, зменшилася і кількість СПД-юридичних осіб, щодо яких подано запит на встановлення місцезнаходження – станом на 1 березня 2006 року кількість платників складала 547 СПД-юридичних осіб, а вже станом на 31 грудня 206 року їх кількість зменшилася на 63% – до 202 СПД-юридичних осіб.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ