Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Коли у Львові розпочнеться масова вакцинація?

Наразі невідомо, коли у Львові розпочнеться масова вакцинація населення. Про це учора, 16 березня, під час розгляду на сесії Львівської обласної ради питання щодо санітарно-епідеміологічної ситуації на території Львівщини повідомила в. о. генерального директора ДУ "Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України" Наталія Іванченко.
Фото Волинська ОДА

“Чому не розпочалася агітація на вакцинацію? Тому, що наразі попит переважає над пропозицією, тому й вакцинують відповідно до критичних груп ризику, до яких належать спочатку виключно працівники ковідних лікарень. Проте оскільки людина має право відмовитися, почекати шість місяців після перенесення захворювання, кількість медиків, яка передбачалася на вакцинацію на перший етап, зменшилася” - пояснила головна епідеміологиня Львова.

Водночас було зазначено, що є лист від Міністерства охорони здоров’я України, який дозволяє з метою популяризації процедури імунізації вакцинувати залишками у десятидозному флаконі депутатів, художників, поетів, письменників, героїв АТО та інших людей, чия думка для когось важлива. 

Також під час засідання штабу Міністерства охорони здоров’я України 15 березня було внесено зміни до логістики процесу вакцинації - інтервал між першою та другою дозою вакцини відтепер триватиме 12 тижнів, а не 20 днів. Це дозволить вакцинувати більшу кількість людей. 

Разом із тим, Наталія Іванченко зазначила, що наразі на Львівщині не зареєстровано жодної надзвичайної події після імунізації. Серед симптомів лише - підвищення температури тіла, озноб, головний біль, жодної анафілактичної реакції не зареєстровано. Крім того, вона додала: ”Надзвичайно великий ажіотаж викликало те, що Європа припинила використання "AstraZeneca". Чому? Все, що відбувається після вакцинації протягом тридцяти днів потребує вивчення. Власне тому після повідомлення про тромбоутворення у декількох людей призупинили використання лише тієї серії вакцини, якою були вакциновані ті люди, в яких відбулося тромбоутворення. Станом на вчора зв’язок між вакцинацією "AstraZeneca" і тромбоутворенням не виявлено”. 

Нагадаємо, що старт вакцинації на Львівщині відбувся 25 лютого. Загалом область отримала 42 200 доз вакцини. Найбільша кількість вакцинованих осіб серед людей віком 20-39 років. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ