Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща обирає нового президента - Дуда вважається фаворитом

Фаворитом є чинний глава держави Анджей Дуда. Спостерігачі вважають, що переможець визначиться лише у другому турі.

У Польщі в неділю, 28 червня, проходять президентські вибори, пише видання DW.

Голосування проводиться на півтора місяці пізніше раніше запланованого терміну через пандемію коронавірусу SARS-CoV-2. Спочатку планувалося, що вибори пройдуть ще 10 травня. Рішення про перенесення голосування на 28 червня ухвалювалося в останню хвилину на тлі гострої політичної полеміки.

На вищий державний пост у Польщі претендують 11 кандидатів, усі - чоловіки. Фаворитом, згідно з опитуваннями, є чинний президент Анджей Дуда, який представляє правлячу націонал-консервативну партію "Право і справедливість". Друге місце посідає мер Варшави Рафал Тшасковський - кандидат ліберально-демократичного опозиційного блоку "Громадянська платформа".

На думку спостерігачів, Дуда, незважаючи на перевагу, не зможе здобути перемогу в першому турі, тому, ймовірно, переможець визначиться лише після другого туру голосування через два тижні.

Головні кандидати на пост президента Польщі

Анджей Дуда, який займає пост президента Польщі вже п'ять років, позиціонує себе як гарант запроваджених його урядом соціальних благ. 48-річний консерватор виступає за традиційну модель сім'ї і відкидає одностатеві шлюби. Його недавні гомофобні висловлюваннявикликали бурю обурення на Заході. Дуда сказав з приводу гомосексуалів, лесбіянок, бісексуалів і транссексуалів: "Нас намагаються переконати, що це люди. Але це лише ідеологія". За його словами, покоління його батьків не для того боролося проти комунізму, щоб прийшла інша ідеологія, "яка є ще більш руйнівною для людини". Дуда стверджує, що у польське суспільство та школи намагаються сьогодні протягнути нову ідеологію, яка, за його словами, є "необільшовизмом". 

Згодом він заявив, що його слова були вирвані журналістами з контексту в "рамках брудної політичної боротьби". 

Головний політичний опонент Дуди Рафаль Тшасковський підписав так звану " Хартію ЛГБТ+" на підтримку сексуальних меншин. Під час передвиборчої кампанії він, однак, вважав за краще не педалювати цю тему, щоб не втратити консервативних виборців. У випадку перемоги Тшасковський обіцяв скасувати проведену нинішнім урядом суперечливу реформу системи юстиції, яка викликала конфлікт між Варшавою і Євросоюзом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ