Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща вдруге за останні дні пропонує альтернативу нормандському формату

Мінські угоди довели, що Європа повернулась на десятиліття назад і для вирішення міжнародних криз потрібно покладатися не на окремі держави-члени, а на ЄС загалом. Так вважає колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, про що він написав у своїй статті для Financial Times, повідомляє Європейська правда.

«У питанні України ЄС немає за столом переговорів. Франція та Німеччина, жодна з яких не має спільного кордону з Україною, взяли на себе управління російською агресію, однак лише з частковим успіхом», - зазначив Сікорський.

На його думку, розбіжності всередині ЄС, що виникають у зв’язку з участю в переговорах лише двох членів ЄС, грають на руку російському президенту.

«Росія використовує розбіжності у Європі для поглиблення роз’єднаності, вона робить особливі зусилля для притягнення на свій бік держав, які мають мало впливу», - написав він.

На думку колишнього глави МЗС Польщі, держави-члени у зовнішній політиці мають стояти позаду спільної європейської політики, незважаючи на тиск, який є всередині цих країн.

«Німеччина має бути особливо задоволена з цього принципу. Грецька криза довела: якщо ти відіграєш центральну роль, на тебе лягає більша провина. Якщо в Україні буде провал, більше провини буде також на Німеччині», - зазначив Сікорський.

Нагадаємо, що 15 серпня подібна пропозиція щодо розширення нормандського формату пролунала з вуст президента Польщі Анджея Дуди під час телефонної розмови з Петром Порошенком.

Польський президент запропонував, щоб у мирних переговорах брали участь не тільки найсильніші держави Європи, але також сусіди України, в тому числі Польща. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ