Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Попри війну: луцькі волонтерки допомагають малюкам-поспішайкам

У Луцьку вже півтора року працює клуб «28 петель», волонтерки якого допомагають діткам-поспішайкам. Про це повідомляє власкор Гал-інфо.

Поспішайки – це дітки, які побачили світ раніше. Їхня вага при народженні становить від 390 грамів. Як свідчить статистика, у світі щороку близько 15 мільйонів дітей народжуються передчасно, а недоношеність є однією з основних причин дитячої смертності. 

З перших днів малюки потребують збереження тепла, оскільки у них не до кінця сформована система кровообігу. Такі дітки мерзнуть навіть у кювезах. Найшвидше – голівка, ніжки та ручки. Малюкам допомагають зберегти тепло в’язані речі із 100% вовни: шапочки, жилетки, шкарпетки та пледики. Лікарі також рекомендують біля кожної дитинки класти «восьминіжку», щупальці якої нагадують пуповину і малюки, поряд з нею, почуваються спокійніше.

Так і виник клуб «28 петель». До нього долучилися волонтери, які в’яжуть із шерсті речі, а з бавовни - «восьминіжок», та передають медичним закладам. Ця міжнародна організація, створена 2012-го, об’єднує близько 3000 волонтерів із 12 країн світу. Україна стала другою країною після Казахстану, підхопивши ідею створення клубу. 

1/3

У Луцьку ж волонтерки «28 петель» допомагають пологовому будинку та перинатальному центру. Небайдужі люди передають шерстяні та бавовняні нитки, з яких добросерді дівчата в’яжуть для малюків-поспішайок теплі речі та «восьминіжок». Зв’язані речі вони передають місцевим медичним установам. Триває ця робота і нині, попри повномасштабне вторгнення Кацапстану і бойові дії.

«Недоношеним малюкам потрібна особлива увага. З перших секунд життя їхній організм змушений витрачати енергію не на ріст та розвиток, а на зігрівання тіла. Для того, щоб підтримувати у них нормальну регуляцію, потрібні в‘язані речі – одяг, пледики та «восьминіжки». На жаль, в бюджетах лікарень така графа витрат не передбачена, а мамам поспішайок в такий період не до в’язання», - пояснює співкоординаторка клубу Олександра Макеєва.

1/3

Катерина Корчагіна, співкоординаторка клубу «28 петель» у Луцьку, додає: «Ми контролюємо, щоб одяг виготовлявся винятково з ниток, які не нашкодять поспішайкам і стануть корисними. Вам не передати, наскільки ми вдячні всім, хто долучився та продовжує долучатись до клубу «28 петель». Моточок за моточком, петелька за петелькою ми разом робимо дуже теплу та гарну справу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ