Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поради автомобілісту: як їздити у тумані

Туман - серйозний і небезпечний ворог водія. Перед ним відступають навіть такі засоби пересування, як пароплави, потяги, літаки, хоча вони обладнані найсучаснішими спеціалізованими навігаційними приладами.

Від туману залежить і рух по шосе. Якщо ви сподіваєтеся, що ми розповім вам як їздити в тумані безпечно і швидко, то ви помиляєтеся. Таких рецептів немає в природі. Є, звичайно, водії, які їздять у тумані краще за інших, але це не міняє суті справи - туман становить найбільшу небезпеку, якої ми всі час від часу піддаємося.

Найгірше те, що туман зазвичай опускається вночі, і ми, здебільшого, проти нього безсилі. В Англії, що славиться густими туманами, в таких випадках зупиняється весь рух, іноді навіть на кілька днів. Часом водій не бачить радіатора власного автомобіля. У таких умовах ви не зможете продемонструвати свого мистецтва: результати зовсім не залежать від вашого вміння, а виключно від випадковості.

У тумані густому, як молоко, ймовірність щасливо дістатися до мети така ж, як знайти голку в стозі сіна. Тому зупиніться і почекайте - нехай навіть доведеться чекати до ранку.

Небезпечно пересуватися в тумані, намагаючись слідувати по п'ятах за іншим автомобілем - ви ризикуєте натрапити на нього при сильному гальмуванні, до якого в цих погодних умовах водії вдаються досить часто. Але навіть якщо ви будете їхати за передньою машиною на істотній відстані, вам це нічого не дасть: на першому ж повороті ви втратите її з виду. До того ж ніхто не може поручитися, що водій, якому ви довірилися, надійний і їде так, як дозволяють умови. Якщо ви спостерігаєте за заднім світлом переднього автомобіля, то як тільки ваш ведучий з'їде помилково з шосе, ви сліпо кинулися за ним.

У тумані проблемою стає штучне освітлення. Якщо туман густий, міські ліхтарі, слабке світло яких утворює непроникні білі плями, тільки погіршують видимість. Єдине позитивне властивість туману в тому, що він ніколи не доходить до самої землі. Протитуманна фара має бути вмонтована в автомобіль так, щоб використовувати цю особливості погоди. Таке освітлення дає великі переваги, але воно, звичайно, не може освітити дорогу далеко перед автомобілем. Головне під час туману - не світити вгору (промені, спрямовані вгору, розсіюються і тільки засліплюють).

Висвітлювати, наскільки це можливо, треба дорогу і, в першу чергу, правий її край. Протитуманна фара як додаткове освітлення при поїздці в нормальних умовах світить зазвичай значно вища, ніж це потрібно при тумані. У такому випадку зупиніться і поставте її правильно, надавши їй потрібний нахил.

Під час руху не дивіться прямо вперед: все одно ви багато чого не побачите, а тільки втомите зір, від чого перед очима у вас підуть райдужні кола. Зрештою, ви взагалі втратите орієнтацію в просторі і не будете знати, в який бік йде дорога.

Краще за все дотримуватися правого боку дороги. Якщо хоч щось видно, стежте через переднє скло за краєм дороги (якщо на ньому осідає туман, включіть склоочисник, - скло має бути бездоганно чистим). Через скло видно погано, бо вона сприяє розсіюванню світла, тому в особливо важких випадках відкрийте вікно і їдьте уздовж краю шосе, за яким безпосередньо спостерігаєте. Дуже допомагають орієнтуватися дорожні стовпи і дерева вздовж дороги.

Туман буває настільки густим, що не допомагає навіть опущене скло. Якщо ви хочете хоч якось рухатися, доведеться керувати кермом однією рукою, а інший притримувати двері, щоб кроком просуватися поруч з автомобілем, спостерігаючи при цьому за краєм шосе. Оскільки ви не дивіться перед собою, завжди існує небезпека зіткнення. Фари зустрічного автомобіля можуть виринути з туману в останній момент, коли абсолютно неможливо буде визначити відстань до нього. У такій ситуації потрібно бути особливо обережним, щоб самому не потрапити під інші машини. Якщо в машині є пасажири, попросіть їх дивитися вперед і одразу повідомляти, якщо вони що-небудь помітять. Оскільки ви рухаєтеся буквально кроком, то легко зможете зупинити автомобіль.

У туманну погоду кожне явище аналізуйте упереджено і точніше, ніж зазвичай. Якщо попереду з'явився яке-небудь світло, не поспішайте спрямовуватися до нього: можливо, воно знаходиться і не на дорозі. А червоне світло не завжди означає, що попереду їде інший автомобіль. Якщо ви додасте швидкість в надії зорієнтуватися на когось, ви можете раптом виявити, що цей автомобіль не їде, а варто. Червоне світло може також служити сигналом того, що на дорозі проводяться роботи.

При поїздках в туманну погоду зір водія швидко стомлюється. Не намагайтеся пересилити втома, краще ненадовго зупиніть автомобіль і відпочиньте, закривши очі. При цьому машину поставте якомога ближче до краю дороги і залиште підфарники включеними.

automotoclub.info

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ