Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко та Столтенберг про НАТО, Крим та фейкові вибори

Петро Порошенко і Йенс Столтенберг провели коротку прес-конференцію на Яворівському полігоні. Повідомив кореспондент Гал-інфо.

Журналістів в першу чергу цікавила позиція держави стосовно "товарної" блокади Криму і Придністров'я. 

Петро Порошенко ухилився від прямої відповіді стосовно Придністров'я. Що ж стосується Криму, то Президент України наголосив, що блокада Криму - це громадянська акція лідерів кримськотатарського народу, і всі державні служби отримали вказівку всіляко сприяти і забезпечувати порядок під час проведення акції.

Президент нагадав, що Крим це українська території, яка була анексована Росією і російськими військами. І відповідно кінцевою метою цієї блокади є сприяння відновлення державного суверенітету України в Криму.

На запитання журналістів до генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, чи підтверджує він подальшу присутність російських військ на сході України. Генсек НАТО заявив, що російські війська до тепер присутні на Донбасі. І що Росія продовжує підтримувати сепаратистів, постачати їм зброю, екіпірування і інші необхідні терористам речі.

Також було згадано 2008 рік. Чи не було помилкою НАТО, що Україну не прийняли до альянсу за підсумками Бухарестського саміту. Петро Порошенко відповів, що в 2008 році НАТО чітко задекларувало, що "двері в НАТО для України завжди відкриті" - як тільки Україна буде готова. Але сьогодні ні ми ні НАТО не готові до такого приєднання. Але ми по повинні важко працювати, щоб досягнути стандартів НАТО і в майбутньому отримати членство в НАТО.  

Столтенберг зазначив, що НАТО залишається вірним своєму принципу, що будь-яка європейська країна може приєднатися до альянсу і, відповідно, якщо Україна досягне стандартів НАТО, то вона може подати заявку на вступ. Також він заявив, що Україна зараз активно розвивається і рухається вперед в потрібному напрямку.

Стосовно виборів, які запланували терористи "лнр" і "днр", то Петро Порошенко зазначив що вибори є фейковими, які ніким не будуть визнані. Натомість є певна згода, що ці вибори повинні відбутися за українським законодавством.

Вже завтра в Мінську відбудеться зустріч контактної групи, під час якої буде обговорюватися можливий формат проведення виборів. Зокрема, будуть обговорюватися формування комісій згідно з українським законодавством, участь в виборах українських партій та участь в виборах переселенців. Також буде обговорюватися питання виводу терористичних угрупувань.

Президент висловив переконання, що вибори за українським законодавством будуть вести до відновлення суверенітету на території Донецької і Луганської областей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ